"Zowel de vader als de moeder belde mij vaak en wilde mij aan hun kant krijgen. Ook al bleef ik steeds het belang van het 8-jarige kind benadrukken, ik kwam toch klem te zitten."

Ouderschapsplan van een grote kring

“Het was zo’n mooi telefoontje van de casemanager,” vertelt mijn collega. “Ze was heel blij dat het twee ouders gelukt was samen met hun families een plan te maken. Zes weken geleden hadden we voor het eerst contact, omdat ze grote zorgen had over deze gescheiden ouders. Er moest een ouderschapsplan komen. Er was veel hulp ingezet, maar ze kwamen er niet uit en de ruzies bleven overheersen. De ouders hadden ingestemd met een Eigen Kracht-conferentie. Een Eigen Kracht-coördinator ging naar de vader en naar de moeder en stap voor stap lukte het om verbindingen te leggen met mensen uit beide families en zo meedenkers te vinden.”

Geen telefoontjes  
De casemanager: “Wat ik ontdekte, was dat ik er toch tussen zat. Zowel de vader als de moeder belde mij vaak en wilde mij aan hun kant krijgen. Ook al bleef ik steeds het belang van het 8-jarige kind benadrukken, ik kwam toch klem te zitten. Omdat de Eigen Kracht-coördinator geen enkel belang heeft en geen verbinding met hulpverlening, had zij een andere positie. Zij kon neutraal doorvragen naar het netwerk. Dat hielp mij om in mijn rol te blijven. Bovendien had zij veel tijd om te investeren in het veilig bijeenbrengen van de kring en naar het zoeken naar bruggenbouwers. Er kwam een moment dat de ouders mij opeens niet meer belden. Eerst dacht ik: ‘Gaat het wel goed?’”

Kinderrechter
“Dat bleek het moment dat het lukte om de kring groter te maken en dat familieleden en vrienden meer betrokken raakten. De ouders gingen hun verhalen nu delen met zussen, broers en buren. Ze hadden mij minder nodig om hun verhaal te doen. Dat was een bijzondere constatering. Ik kon toen duidelijk mijn rol nemen en voorwaarden stellen aan het plan. In de bijeenkomst, waar een grote kring was, heb ik verteld dat ik nadacht over een ondertoezichtstelling omdat ik zorgen had. En ik heb verteld wat er nodig was om dat te voorkomen: een veilig plan. De kring maakte een uitgebreid plan met elkaar, inclusief een ouderschapsplan met een omgangsregeling. Dit plan zal worden voorgelegd aan de kinderrechter. Ik zal zeggen dat ik zeer tevreden ben en groot vertrouwen heb in deze kring rond het kind.”

 

tekst: Hedda van Lieshout

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.