"We zijn met vier broers, de andere drie werken allemaal. Wij gingen ook wel bij onze vader langs, maar we merkten eigenlijk niet dat hij zo snel achteruit ging."

Overbelaste mantelzorger

“We schrokken heel erg toen we hoorden hoe slecht het met hem ging,” vertelt een man over zijn broer. Deze broer is vader van drie kleine kinderen en is bij de geboorde van het derde kind, nu drie jaar geleden, gestopt met werken om voor de kinderen te zorgen. Daarnaast zorgt hij voor zijn vader met dementie, die in hetzelfde dorp woont. “Het ging jaren prima,” vertelt hij zelf. “We hadden de taken verdeeld. Het was wel zwaar, maar ik kon het prima aan. Maar mijn vader ging achteruit en dat werd zwaarder. Toen het daarnaast niet goed ging met één van mijn kinderen, werd het wel erg veel.”

Eraan onderdoor
Zijn broer: “Wij dachten dat het goed te combineren was voor hem. Omdat hij niet buitenshuis werkte, gingen we ervan uit dat hij het wel redde. Als we aan hem vroegen hoe het ging, dan zei hij altijd ‘prima’. We zijn met vier broers, de andere drie werken allemaal. Wij gingen ook wel bij onze vader langs, maar we merkten eigenlijk niet dat hij zo snel achteruit ging. De hulpverlener van de oudste dochter van mijn broer zei dat het zo niet langer ging. Mijn broer dreigde eraan onderdoor te gaan, maar vond dat hij het vol moest houden.” Zijn vrouw heeft aan de bel getrokken en toen hebben we een Eigen Kracht-conferentie gehouden.”

Ballen in de lucht
Bij de bijeenkomst werd het de hele familie pas duidelijk hoe zwaar het was en dat hij op instorten stond. “We hebben daar eerst bij stilgestaan en waardering gegeven voor alles wat hij gedaan had en deed, voor zijn eigen gezin en voor onze vader. Hij hield zoveel ballen in de lucht, ongelofelijk. We schaamden ons dat we het niet door hadden gehad. Maar we hebben ook gezegd dat hij moet leren hulp vragen.” De familie en aanwezige vrienden maakten een praktisch plan, met een schema per dag. Er stond precies in wie wat wanneer gaat doen. De man zelf kreeg de eerste maanden geen vaste taken. Hij gaat iets leuks doen met zijn vader op momenten dat hij energie heeft. Er kwam ook hulp voor het hele gezin. De broer zei achteraf: “Dit hadden we veel eerder moeten doen, het is jammer dat er een crisis voor nodig was. Maar beter laat dan nooit.”

 

tekst: Hedda van Lieshout

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.