"Hij noemde zijn neef, oma en beste vriend. De ouders wilden graag een zus en zwager erbij."

Overgang naar nieuwe school

Het ging al een tijd niet goed op school met een jongen van 7 jaar. Hij had twee keer groep 2 gedaan, maar kon nog niet mee met de stof en kwam steeds in conflict met andere kinderen. Dan werd hij heel boos en was moeilijk te stoppen. Er waren gesprekken geweest met ouders en begeleiders en na een onderzoek was het besluit genomen dat hij naar speciaal onderwijs zou gaan. De ouders vonden dit een moeilijke stap, vooral omdat hij erg gehecht was aan één vriendje en aan een juf. Ook was de nieuwe school verder weg.

Overgang
De school stelde voor een bijeenkomst te houden om een plan te maken voor de overgang. Een bijeenkomst met de huidige en de nieuwe school en mensen die voor de jongen belangrijk waren. Ze vroegen ons om dit te begeleiden en wilden het voor de vakantie doen zodat ze na de vakantie goed konden starten. De Eigen Kracht-coördinator: “Ik ben in de voorbereiding begonnen met de jongen en heb hem gevraagd wie er belangrijk voor hem waren. Hij noemde zijn neef, oma en beste vriend. De ouders wilden graag een zus en zwager erbij. School noemde de intern begeleider en de juf. Van de nieuwe school kwam een leerkracht. Ik heb iedereen gevraagd of ze mee wilden denken om een plan te maken zodat de overgang zo goed mogelijk zou verlopen.”

Cadeautjes
Op de bijeenkomst hield de kring eerst een ‘cadeautjesronde’: iedereen vertelde waar de jongen goed in was. Een prachtige lijst van ‘puzzelen’ tot ‘voetballen’ en van ‘grapjes maken’ tot ‘stoeien’. Daarna bedachten ze wat nodig was voor de nieuwe school. Iedereen vertelde wat zij belangrijk vonden voor hem, wat hij zou kunnen leren en hoe hij zich thuis kon voelen. Ze checkten steeds bij hem en zijn ouders of het klopte. Oma zei dat er ook een plan moest komen voor de vakantie, met tijd voor leuke dingen en voorbereiding op school. Zo ontstond een uitgebreid plan, met aandacht voor contact met zijn beste vriend en met de buurt. Na afloop zei de juf: “Fijn dat we dit hebben gedaan. Het kostte weinig tijd, was niet ingewikkeld, maar hij neemt veel beter afscheid en kan zich nu echt op zijn manier en niveau voorbereiden op de nieuwe school.”

 

tekst: Hedda van Lieshout

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.