Ze vond het spannend om mensen te vragen, want: "Ik vraag al zoveel hulp, ik maak het ze vaak moeilijk."

Paniek over plan van aanpak

Ook tijdens de kerstperiode kwamen er aanvragen voor Eigen Kracht-conferenties en vragen om meedenken. “Soms bellen mensen in paniek,” vertelt een collega. “Omdat er een plan nodig is en ze niet weten wat te doen.”  Ze vertelt over een vrouw van 30 jaar die belde, omdat ze gevraagd was door haar casemanager om een formulier voor een ‘plan van aanpak’ in te vullen. De vrouw heeft al vele jaren last van psychosen en is in behandeling bij een ggz-instelling. Ze woont zelfstandig, maar heeft periodes dat het zo slecht gaat dat ze tijdelijk opgenomen wordt in de instelling.

Alleen doen
Nu heeft de casemanager haar verteld dat ze een plan van aanpak kan maken en ze heeft een formulier gekregen. “Ze belde ons, in paniek, omdat ze geen idee had wat ze moest doen,” aldus mijn collega. “Het plan van aanpak is bedoeld om samen met je bredere netwerk een plan te maken, maar de vrouw dacht dat ze het alleen moest doen. Het hielp al om te luisteren en door te vragen. De vragen die we altijd stellen: ‘Wie kan er meedenken, wie vindt het belangrijk dat het goed met je gaat?’” De vrouw noemde meteen een nicht, haar ouders en een oom: “Die helpt altijd met mijn financiën. Hij komt toevallig vanmiddag, misschien kan ik het erover hebben,” zei ze.

Opgelucht
Mijn collega: “Ik heb met haar gepraat over de mogelijkheid om het plan te maken met mensen die voor haar belangrijk zijn. Ze vond het spannend om mensen te vragen, want ‘ik vraag al zoveel hulp, ik maak het ze vaak moeilijk’, maar ze vond het ook een opluchting om het niet alleen te hoeven doen. De vraag ‘zou je gewoon kunnen vragen of ze willen meedenken’ maakte dat ze zei: ‘Ik ga dat gewoon doen’. Ze vertelde me dat ze het vooral belangrijk vindt om behandeld te worden als mens en haar oom en nicht steunen haar daar altijd bij. Ook zei ze: ‘Ik zou graag van de ggz af willen, maar ik weet dat ik ze nodig heb. Nu we het er zo over hebben, zou het kunnen helpen als ik zelf meer mensen toelaat. Ik ga ze vragen. Vragen om met mij mee te denken’. Tot slot zei ze: ‘Ik ben opgelucht, nu kan ik verder!’”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.