"Toen haar zus tegen haar zei dat de jongens het niet meer trokken en weg wilden, erkende ze dat ze hierover wel zorgen had. De jongens voelden steun van hun tante en waren blij met het initiatief.”

Persoonlijke bronnen die het verschil maken

“Regelmatig staan in de kranten schrijnende verhalen van gezinnen waar zorgen waren over de kinderen, maar waar geen passende oplossingen zijn gevonden. De gevolgen voor de kinderen, hun ouders en andere familieleden zijn heel ernstig. Vaak waren het familieleden of buren die aan de bel trokken. Toch worden die mensen uit het eigen netwerk zelden betrokken bij de oplossingen. “Terwijl zij het verschil kunnen maken,” zegt een collega. “We laten in ons systeem zoveel waardevolle bronnen liggen.” Hij noemt daarbij het voorbeeld van een vrouw die ons belde omdat ze zorgen had over haar zus en neven. “Haar zus was een alleenstaande vrouw met twee zonen van 13 en 14 jaar. Ze had een alcoholverslaving en kon de opvoeding niet altijd goed aan.”

Hetzelfde patroon
De tante van de jongens had grote zorgen. Ze had vaak steun aangeboden en tegen haar zus gezegd dat ze moest stoppen met drinken, maar er veranderde weinig. Er waren geen hulpverleners betrokken bij het gezin. Nu had de zus gehoord van de mogelijkheid om met het netwerk een plan te maken, maar ze had steun nodig om deze mogelijkheid te bespreken. Zelf verviel ze steeds in hetzelfde patroon met haar zus en durfde er niet over te beginnen. Een Eigen Kracht-coördinator mocht langskomen. Hij vertelt: “De moeder zei meteen dat er niets aan de hand was. Toen haar zus tegen haar zei dat de jongens het niet meer volhielden en weg wilden, erkende ze dat ze hierover wel zorgen had. De jongens voelden steun van hun tante en waren blij met het initiatief.”

Deuren open
“Het lukte om een kring bij elkaar te brengen,” vervolgt de Eigen Kracht-coördinator. “De moeder en de jongens, de zus met haar man, een andere zus en haar man met wie het contact was verwaterd, een broer, een vriendin en een buurman. De voetbalcoach van de jongens was er ook, op hun verzoek. Ze maakten met elkaar een plan waardoor de jongens thuis konden blijven wonen. Dat wilden ze het liefst, als hun moeder er voor ze kon zijn. De moeder ging, met steun van iemand uit de kring, vrijwillig in behandeling. De buurman zou een extra oogje in het zeil houden en zei: ‘De deur staat altijd open voor jullie’.” Dit voorbeeld is niet het enige: steeds zien we als de persoonlijke kring wordt betrokken, dat er deuren opengaan en gebeurt er altijd iets dat zonder die kring niet mogelijk was geweest.

tekst: Hedda van Lieshout

 

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.