"De kinderen gaan na de vakantie voor het eerst naar school en het ingewikkelde is dat moeder net een behandeling start voor psychische problemen en daarnaast op onregelmatige tijden werkt."

Plan maken in vakantietijd

Afgelopen weken werden we een aantal keer gebeld met de vraag: “Kunnen we een aanvraag doen in de vakantieperiode?” Ons antwoord: “Wij gaan de hele vakantie gewoon door.” Een maatschappelijk werker vroeg vervolgens of het mogelijk was een Eigen Kracht-conferentie te starten terwijl zijzelf op vakantie was: “Ik begeleid een gezin van een alleenstaande moeder met een tweeling en daar is ineens van alles nodig. De kinderen gaan na de vakantie voor het eerst naar school en het ingewikkelde is dat moeder net een behandeling start voor psychische problemen en daarnaast op onregelmatige tijden werkt. Ze voelt zich er alleen voor staan. Ze zou graag willen dat het allemaal goed loopt als de school begint.”

Goed gevoel 
De maatschappelijk werker vroeg aan de moeder of ze een Eigen Kracht-conferentie wilde en vertelde haar wat ze daarvan kan verwachten. Nog voor zij op vakantie gaat, start een Eigen Kracht-coördinator en deze zal tijdens haar vakantie de kring groter te maken en de mensen voorbereiden. De moeder: “We hebben met de maatschappelijk werker al een datum afgesproken voor de bijeenkomst. Zij wil daar graag bij zijn en ik wil dat ook, dus dat wordt na haar vakantie. Dan zijn we nog op tijd voor het nieuwe schooljaar. We hoeven niet op haar te wachten voor de voorbereiding. We beginnen samen met de Eigen Kracht-coördinator. Ik heb al wat mensen genoemd die ik er wel bij wil hebben. Het is een heel goed gevoel dat het niet allemaal stilvalt tijdens de vakantie. Het geeft hoop dat er al veel gebeurt.”

Frisse start 
“De coördinator belde mijn zus om te vragen of zij zou willen meedenken op een bijeenkomst,” vervolgt ze. “Mijn zus belde mij en zei: ‘Natuurlijk wil ik dat, maar nu bedenk ik dat je misschien nu al iets nodig hebt. Ik ben zo blij dat je eindelijk hulp vraagt van ons.’ Dus zo heb ik nu ook al meer hulp voor tijdens de vakantie van de kinderen: mijn zus en zwager nemen ze een paar keer mee en we kunnen daar af en toe eten. Na de vakantie van de maatschappelijk werker maken we een plan met z’n allen. Mooi voor het nieuwe schooljaar, zodat we allemaal een frisse start kunnen maken.”

 

tekst: Hedda van Lieshout

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.