"De vrouw wilde wel een plan maken, maar niet met veel mensen erbij. Liefst alleen haar ouders, een opa, broer en tante.”

Plan mislukt?

“Iedereen was heel tevreden over het plan, maar na drie maanden belde de hulpverlener dat het helemaal mislukt was en dat ze toch wilde ingrijpen,” vertelt een collega. Het plan van deze Eigen Kracht-conferentie was voor een vrouw (35) met psychische problemen. Ze was verslaafd geraakt aan alcohol en had mede hierdoor haar werk verloren. Toen ze zich steeds meer in huis opsloot, trokken familieleden aan de bel. “De zorgen waren groot en gelukkig liet de vrouw ons binnen. Ze wilde wel een plan maken, maar niet met veel mensen erbij. Liefst alleen haar ouders, een opa, broer en tante,” aldus de collega.

Structuur
De tante noemde drie nichten met wie zij had gesproken over de situatie. Zij kwamen ook naar de planbijeenkomst. Daar maakten ze afspraken over ondersteuning, over de verslaving, over behandeling en over leuke activiteiten. Een groot probleem was dat het de vrouw niet lukte om structuur te krijgen in de dag. De drie nichten hadden ieder een eigen onderneming en boden met elkaar voor vier dagen in de week werk in hun bedrijven. Na de bijeenkomst had iedereen vertrouwen in het plan. Toen we belden na vier weken bleek het goed te werken. Totdat de vrouw een terugval kreeg en weer binnen bleef.

Op weg
Mijn collega: “Ik werd gebeld door de behandelaar van de ggz die vertelde dat de professionals het gingen overnemen omdat het mis ging. Ik vroeg haar of ze nog contact had met de mensen rond de vrouw. Dat was niet het geval. Daarop vroeg ik naar het bestaande plan en toen zei ze: ‘Ja, nu je het zegt, daarin staat wat iedereen gaat doen als het anders loopt.’ We bespraken dat het uitvoeren van zo’n plan een proces is. Verandering gaat vaak niet in één keer. Bij een tegenslag ontstaat dan de neiging om te denken dat het dus niet werkt en dat het nodig is om als professionals alsnog de regie over te nemen. Het helpt om ook dan verbinding met de kring van familie en vrienden te zoeken. De behandelaar zei: ‘Ik ga contact zoeken, want ja, wat is mislukt? We zijn er duidelijk nog niet, maar er is al veel gebeurd en samen zijn we eigenlijk goed op weg’.”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.