"De moeder was huiverig voor confrontatie met de familie van de vader. Ze voelde zich ondergesneeuwd en vertrouwt hen ‘voor geen cent’.”

Plan voor een omgangsregeling

“De moeder voelde zich heel alleen en was bang dat iedereen haar zou afwijzen. Ze woonde ver van haar familie en had in het noorden niet veel contacten,” vertelt een Eigen Kracht-coördinator. “Zes jaar geleden heeft ze een dochter gekregen. Kort na de geboorte gingen zij en de vader uit elkaar. De vader zorgde een deel van de tijd voor zijn dochter. De moeder had daar weinig vertrouwen in en bestookte hem steeds met mailtjes, telefoontjes en berichtjes met adviezen over de opvoeding.”

Confrontatie
Het contact tussen de ouders verliep door de jaren heen steeds moeizamer. De moeder bleef zich bemoeien met de opvoeding en stuurde ook zijn broer, die hem veel steunt, bijna dagelijks mailtjes en berichtjes. Na signalen van school raakt jeugdbescherming betrokken en komt er een maatregel. De coördinator: “De rechter besloot voor de rust het meisje bij de vader te plaatsen. Er werd een omgangsregeling opgelegd, die weinig concreet was. Beide partijen hielden zich niet aan de afspraken en het stalken verergerde. De jeugdbeschermer vroeg toen een Eigen Kracht-conferentie aan voor een plan met een duidelijke omgangsregeling, een tussenpersoon voor communicatie tussen vader en moeder en het stoppen van de berichten. In de eerste gesprekken zeiden beide ouders dat het belang van hun dochter voorop staat. De moeder was huiverig voor confrontatie met de familie van de vader. Ze voelde zich ondergesneeuwd en vertrouwt hen ‘voor geen cent’.”

Tussenpersoon
“In eerste instantie leek haar netwerk klein,” vervolgt de coördinator. “De vader had wel een sterke kring. Tot zich opeens een nicht van moeder meldde. Ze wilde graag meedenken, net als haar twee zussen. Zo ontstond een evenwichtige kring. Op de planbijeenkomst vertelde de jeugdbeschermer over gevolgen voor kinderen als ouders ruzie maken. Zo ontstond meer begrip voor het besluit van de kinderrechter. De moeder van de vader koos heel verrassend een paar keer de kant van de moeder. Zo won ze haar vertrouwen. Deze oma is gekozen als tussenpersoon. Er werd een omgangsplan gemaakt en er kwamen afspraken over het stoppen van de vele berichten. Het was bijna te mooi om waar te zijn… Na een maand was de moeder toch weer berichtjes gaan versturen. Maar nu ondernam de tussenpersoon direct actie en stopte het. Het is niet in één keer opgelost, maar ze zijn wel samen op weg.

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.