"Hebben we het hier over hetzelfde gesprek? Of heb ik iets gemist?” 

Praten met elkaar of langs elkaar?

Deze week deelt Baudy Wiechers een verhaal. Zij is lid van het CONSENT-methode Collectief, een coöperatie van waaruit kennis gedeeld wordt hoe je effectief kunt samenwerken en tot gelijkwaardige besluitvorming komt. De CONSENT-methode heeft veel raakvlakken met ons werk. Baudy: “Er is een situatie ontstaan rondom een ouder op leeftijd en het loopt niet soepel. Er zijn meerdere volwassen kinderen uit diverse relaties die verspreid over het land wonen. Dan wordt er eens iets met het ene, dan weer iets met een ander kind besproken. Onderling is er wel contact, maar vaak weer in een andere samenstelling. En als het ene kind verslag doet aan een derde van een bijeenkomst waar een ander kind ook bij was, herkent die laatste zich eigenlijk niet in dat verslag. Hebben we het hier over hetzelfde gesprek? Of heb ik iets gemist?”

Gedragen besluiten 
“Als je dit herkent,” vervolgt Baudy, “zul je ook de waarde (h)erkennen van alle betrokkenen met elkaar om de tafel. De kring groter maken, zoals de Eigen Kracht Centrale zegt. Dat is de kracht van conferenties. Het geeft gelegenheid om goed naar elkaar te luisteren en elkaars perspectieven tegelijkertijd naast elkaar te zetten. Je start met hetzelfde uitgangspunt, deelt dezelfde informatie en je kunt helemaal in het moment aanwezig zijn, met elkaar. Dit levert vaak nieuwe informatie op, meer begrip voor elkaar en elkaars situatie en er kunnen nieuwe verbindingen gelegd worden. Iets dat eerst onhaalbaar leek, kan samen wel gerealiseerd worden. Mooi en belangrijk om op dat moment samen heldere afspraken te maken over een vervolg. Om tot gedragen besluiten te komen waar ieder zijn/haar rol in kan nemen en weet hoe belangrijk elk individu is om het tot een geheel te maken.”

Om tafel 
“In het genoemde voorbeeld was de sfeer in de familie de laatste tijd steeds ongemakkelijker geworden. Er kwam steeds meer onbegrip en irritatie en dat was zeker niet helpend voor de ouder om wie het allemaal draaide. Door met alle kinderen om de tafel te gaan zitten, met elkaar af te stemmen, elkaar te horen in de pijn die er was door het ouder worden van de ouder, kon er daarna weer samengewerkt worden, werden oplossingen gevonden, verliep de communicatie en samenwerking soepeler en ervoer ieder meer vertrouwen voor de toekomst.”

 

tekst: Hedda van Lieshout

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.