“Ik probeer mijn werk en mijn privéleven juist goed te scheiden, dat heb ik zo geleerd.”

Professionele afstand

Ik ben moeder, dochter, vrouw, zus, vriendin, tante, collega en ik werk bij de Eigen Kracht Centrale. Bij alles wat ik doe, voel ik al die verschillende rollen. Voor mij betekent dat bijvoorbeeld dat ik nooit vergeet dat ik ‘dochter’ ben. Als iemand belt en zorgen deelt over zijn ouders, dan hoor ik dat als medewerker van de Eigen Kracht Centrale, maar ook als dochter. Dat betekent niet dat ik over mijn eigen situatie moet vertellen of moet vergelijken, maar wel dat ik vragen zal stellen die ik zelf ook zou willen horen. En dat ik respecteer dat de ander gelijkwaardig is, als dochter of zoon.

Rollen
In trainingen en coaching van hulpverleners is dit een vast en terugkerend onderwerp. Zo ook de afgelopen periode. “Ik probeer mijn werk en mijn privéleven juist goed te scheiden,” vertelde een gezinsbegeleidster. “Dat heb ik zo geleerd.” Toen we ingingen op wat dit betekent, bleek dat zij met name twee dingen bedoelde: geen privézaken delen met cliënten en niet het werk mee naar huis nemen. “Ik realiseer me nu dat ik daardoor ook vergeet dat ik die rollen wel heb,” vertelt ze een week later. “Ik bedenk niet wat ik zelf zou willen in die situatie, vanuit die rol. Het zou in een gesprek soms misschien wel kunnen helpen om dat toch te doen.”

Bewustzijn
Een gedragswetenschapper vertelt wat er gebeurde toen zij zich bewust werd van het feit dat zij ook aan de andere kant van de tafel zou kunnen zitten, als moeder of tante: “Ik kon makkelijker doorvragen over wat voor hen belangrijk was, omdat ik dat zelf in hun situatie ook zou willen.” Een student vertelde in een workshop op zijn stage dat hij op school juist leert om zich professioneel te gedragen en afstand te bewaren. In zijn stage oefent hij nu met andere vragen te stellen en door te vragen over familie en vrienden: “Dat ging verrassend makkelijk, omdat ik zelf mijn broer, ouders en vriendin zou vragen om mee te denken. Ik begrijp nu dat ik mijn eigen situatie er niet bij hoef te halen, maar dat het helpt om te beseffen dat ik verschillende rollen heb die de ander ook heeft. Ik kan daardoor én professioneel zijn én met een ander omgaan zoals ik zou willen dat een ander met mij zou omgaan.”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.