"Een oom ontdekte dat er gevolgen zaten aan een terugkeer van de oudste dochter. Met name voor de huur- en zorgtoeslag en het kindgebonden budget."

Regels in de weg

“Soms zitten regels een plan in de weg,” vertelt een collega na een Eigen Kracht-bijeenkomst. Een familie zocht met elkaar een woonoplossing voor een vrouw van 19 jaar. Zij ging op haar 17e met ruzie bij haar moeder weg om te gaan samenwonen met haar vriend. Haar moeder had nog twee kleine kinderen om voor te zorgen. Ruim een jaar was er nauwelijks contact tussen moeder en dochter. Nu was de relatie uit en stond de dochter op straat. Ze logeerde tijdelijk bij een vriendin, maar wilde graag terug naar haar moeder.

Financieel
“Een oom nam contact op met de moeder en zo kwamen er twee vragen naar voren,” vertelt mijn collega. “Herstel van de relatie tussen moeder en dochter en een woonplek bij moeder. De moeder gaf aan dat ze dit wel voor haar dochter wilde doen, maar dat ze niet zomaar terug kon. De oom zocht intussen wat mogelijk was. Hij ontdekte dat er gevolgen zaten aan een terugkeer van de oudste dochter thuis. Met name voor de huur- en zorgtoeslag en het kindgebonden budget van de moeder. Zij zou er financieel flink op achteruit gaan, omdat ze gekort zou worden op de toeslagen.” Tijdens de voorbereiding op de bijeenkomst verzamelde de familie informatie over alle regels en mogelijkheden.

Twee bijeenkomsten
In een eerste bijeenkomst was er aandacht voor wat er gebeurd was tussen moeder en dochter. Betrokken familie hielp beiden om elkaar beter te begrijpen. In een tweede bijeenkomst maakte de kring van familie en vrienden een plan voor moeder en haar kinderen, waarbij de woonplek voor de oudste dochter belangrijk was. Wonen bij de moeder bleek financieel niet mogelijk. Dat leidde tot verdriet en tot boosheid op de regels. Een tante zei: “Dan kan ze bij mij komen wonen, als we goede afspraken maken. Ze hoeft geen kostgeld te betalen, maar moet wel boodschappen doen.” Mijn collega: “Het meisje moest inzicht leren krijgen in geld en daar bedachten ze afspraken voor. Haar tante zou haar hierbij helpen. Een nicht gaat haar coachen bij werk zoeken, het opdoen van sociale contacten en bij het inschrijven voor een woning. In de weekends gaat ze naar haar moeder, broertje en zusje. Zo hebben ze een plan B bedacht, passend binnen de mogelijkheden van de regels.”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.