"We hebben het over losse problemen. Gedragsproblemen. Opvoeding. Er kan wel iemand anders komen voor mijn man."

Regie vanaf het eerste gesprek

“Wordt het juiste gesprek wel gevoerd, dat vraag ik me vaak af,” zegt een Eigen Kracht-coördinator, naar aanleiding van een boeiend artikel in het VNG-magazine ‘Worstelen met vertrouwen’, waarvoor ze geïnterviewd is. Ze benoemt hierin het belang van vertrouwen in burgers en het omdraaien van besluitvorming, zodat mensen samen met hun kring zelf een plan maken. Ook vertelt ze over het werk dat ze ruim dertig jaar heeft gedaan bij de gemeente Groningen, onder andere als programmamanager Wmo en Vernieuwing sociaal domein. Ze zag hier professionals worstelen met de vraag hoe ze in contact komen met burgers. “Hun worsteling zie ik nu als Eigen Kracht-coördinator ook.”

Gedragsproblemen
“Ik had een gesprek met een moeder van vier kinderen”, vervolgt ze. “Zij kreeg ondersteuning van een hulpverlener, die een Eigen Kracht-conferentie had aangeraden, want ‘het zou goed zijn als ze met haar kring om tafel gaat’. Ik vroeg de moeder wat zij anders zou willen. Dat was haar nooit gevraagd. Ze wist ook niet wat de vraag van de hulpverlener zou zijn, het was niet aan de orde geweest. De moeder zei: ‘Ze heeft zorgen over de kinderen en het gaat alleen daar over. Ik weet niet hoe ik het allemaal georganiseerd krijg op een dag, mijn man is erg ziek en ik red het niet alleen. Maar we hebben het over losse problemen. Gedragsproblemen. Opvoeding. Er kan wel iemand anders komen voor mijn man. Maar niemand kijkt naar het geheel.’’’

Beweging
“De moeder ging nadenken over wat zij nodig had. De valkuil is groot om te denken dat we weten wat de vraag is. De hulpverlener dacht dat zij het wist, maar het was niet van de moeder. Regie laten bij degene om wie het gaat, begint bij het eerste gesprek. Deze hulpverlener was eigenlijk halverwege het proces begonnen, door zelf in te vullen en daarmee was het van haar en niet van het gezin. Na ons gesprek zei de moeder: ‘Ik weet niet of ik een Eigen Kracht-conferentie wil. Ik wil eerst in gesprek met de hulpverlener, over het geheel. Over mij. En dat gesprek moet ik ook voeren met mijn omgeving’. Ik nam afscheid en we starten nu geen conferentie. Maar ik voel dat er beweging is en vertrouw erop dat het goede gesprek gevoerd gaat worden.”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.