“Het werkt omdat partijen uit het netwerk van Dina die met elkaar lijken te botsen, door deze manier van werken met elkaar gaan samenwerken en afspraken overeenkomen.”

Rondje Europa: België

Voor het laatste verhaal van de reis door Europa komen we aan bij onze zuiderburen. Deze week deel ik het verhaal uit België over Dina en Shana. Er was een Eigen Kracht-conferentie georganiseerd voor Dina (19) en haar dochtertje Shana. Aan het begin van de bijeenkomst was de spanning zichtbaar. Dit kwam vooral door de diversiteit van de mensen die aanwezig waren. Bijvoorbeeld Dina’s pleegmoeder, Dina’s biologische moeder en Dina’s vader, die pas in beeld kwam tijdens de voorbereiding voor de conferentie. Hij had zijn dochter voor het laatst gezien toen ze zeven maanden oud was. Verder was Marco erbij, de vader van de kleine Shana en zijn ouders, ieder met een nieuwe partner.

Spanning
Waarschijnlijk was de enige reden dat de spanning niet meteen escaleerde het feit dat er tien andere mensen bij waren: vrienden en bekenden die ook waren gekomen om mee te denken. Toch vond Eigen Kracht-coördinator Wim het spannend om de ruimte te verlaten voor de besloten tijd van de conferentie. Ondanks de spanning slaagde het netwerk erin een plan te maken met afspraken waarbij verschillende mensen zouden gaan samenwerken. Dit had niemand vooraf verwacht.

Schema
Onderdeel van het plan was bijvoorbeeld een lijst van wie wie zou bellen als Dina een onveilige situatie meldde. Ook was er een schema in het plan met wie wanneer en waar iets zou doen en wie hiervan op de hoogte gebracht zou worden. Na de bijeenkomst vertelde de pleegmoeder van Dina ons dat de Eigen Kracht-coördinator vooraf had gezegd: “Het werkt omdat partijen uit het netwerk van Dina die met elkaar lijken te botsen, door deze manier van werken met elkaar gaan samenwerken en afspraken overeenkomen.” Zij vond dat interessant en kon het zich nog niet goed voorstellen. “Ik hoop dat het zo werkt,” had ze toen gezegd. Na vier maanden belde de organisatie om te horen hoe het ging en toen bleek dat de gemaakte afspraken voor veel rust en veiligheid hadden gezorgd. De familie zei: “We willen allemaal meewerken, de verantwoordelijkheid delen en samenwerken aan een toekomst voor Dina en Shana.”

 

(De namen in het verhaal zijn niet de echte namen)

tekst: Hedda van Lieshout

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.