“Zijn gevoelens van onzekerheid en er niet bij horen worden erger. Bij verschillende gebeurtenissen is hij agressief geweest."

Rondje Europa: Bulgarije

In deze derde week van een reis door Europa met de vrijdagverhalen, ben ik aangekomen bij een verhaal uit Bulgarije. Dit verhaal gaat over Danny, een jongen van 9 jaar uit groep 5. Danny woont bij zijn vader en opa en oma, de ouders van zijn vader. De moeder van Danny heeft een nieuw gezin en ziet Danny bijna nooit. Danny praat niet over haar en hij vermijdt contact. Hij beseft dat zij hem heeft verlaten. Leerkrachten op school vertellen dat Danny zich agressief gedraagt naar anderen en impulsieve dingen doet. Hij heeft moeite om mee te doen met de klas en maakt geen vrienden.

Nieuwe school 
Aan het begin van het nieuwe schooljaar was Danny van school veranderd om een nieuwe, frisse start te maken. Maar hij vindt het ook erg moeilijk om te wennen aan de nieuwe omgeving. Zijn leerkracht zegt: “Zijn gevoelens van onzekerheid en er niet bij horen worden erger. Bij verschillende gebeurtenissen is hij agressief geweest tegen jongere kinderen op school.” Het hoofd van de school heeft de jeugdbescherming ingeschakeld, omdat er veel zorgen zijn over Danny. De jeugdbeschermer die betrokken is stelt een Family Group Conference (Eigen Kracht-conferentie) voor.

Kerstcadeau 
De vraag voor de conferentie wordt: ‘Hoe kunnen we Danny helpen om zich op school goed te voelen?’ Zijn vader, oma, opa en een klasgenoot zijn erbij en ook zijn docent en een psycholoog. Ze maken samen een plan. Na een paar maanden komt de groep weer bij elkaar om te kijken hoe het gaat. Deze keer is ook zijn oma van moeders kant erbij. Ze zien dat Danny meer meedoet met zijn klasgenoten. Hij voetbalt met hen en zijn opa moedigt hem hierbij aan. Hij heeft ‘sorry’ gezegd tegen het kind dat hij had geslagen. Samen met zijn oma gaat hij naar sessies bij de psycholoog. Na de bijeenkomst heeft zijn vader het initiatief genomen om met de moeder van Danny te praten. Ze hebben besproken dat Danny bij haar op bezoek zal komen. Ook hebben ze besloten om een gezamenlijk kerstcadeau voor Danny te kopen. Dit is het begin van hernieuwd contact en inmiddels kijkt Danny ernaar uit om de volgende vakantie bij zijn moeder door te brengen.

 

(De namen in het verhaal zijn niet de echte namen)

tekst: Hedda van Lieshout

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.