“De voorbereiding was niet makkelijk, er waren veel ‘oude’ spanningen in de familie."

Rondje Europa: Duitsland

In augustus reizen we door Europa: ik deel elke week een verhaal uit een ander Europees land. Vandaag een verhaal uit Duitsland, over Jakob van 9 jaar. Jakob was uithuisgeplaatst nadat zijn stiefvader hem had mishandeld. Zijn moeder had hem niet kunnen helpen, omdat zij op dat moment te veel gedronken had. Er was een melding gedaan en hij was tijdelijk in een instelling geplaatst. Nu woonde hij bij het gezin van een tante, maar hij wilde graag terug naar zijn moeder.

Dapper
De situatie van zijn moeder was veranderd. Ze was gestopt met drinken, volgde therapie en was weg bij de stiefvader van Jakob, die vaker gewelddadig was geweest. Ook de vader van Jakob, die een tijd in de gevangenis had gezeten, had inmiddels een meer stabiel leven. De moeder van Jakob vroeg de jeugdbeschermer of Jakob naar huis mocht. Zij stelde een Family Group Conference voor en zei tegen de moeder dat het belangrijk was dat de familie deze belangrijke beslissing met elkaar kon nemen. Jakobs moeder was het ermee eens. De coördinator vertelt: “De voorbereiding was niet makkelijk, er waren veel ‘oude’ spanningen in de familie. De moeder van Jakob was heel dapper en belde iedereen om ze uit te nodigen en ik kon ze voorbereiden.”

Geleidelijk 
“Na twee maanden vond de bijeenkomst plaats met tien deelnemers. Jakob had een tekening gemaakt met zijn wens erop. In het begin was de sfeer heel gespannen. Vooral de familie van de vader (oma en tante) was sceptisch en emotioneel. Ze vroegen mij om te blijven in het besloten deel, maar ik heb gezegd dat ik alle vertrouwen had dat zij met elkaar een plan konden maken. Na tweeënhalf uur riepen ze me terug. Ze lachten en opgetogen presenteerden ze een gedetailleerd plan waar ze het allemaal over eens waren. Ze hadden besloten dat de terugkeer naar huis geleidelijk zou plaatsvinden. Jakob zou eerst alle vakanties naar zijn moeder gaan, totdat hij in de zomer van school kon veranderen. Ze hadden ook een noodplan voor hulp van de aanwezigen als zijn moeder zich niet goed zou voelen. Iedereen wilde helpen zodat Jakob zich veilig kan voelen bij zijn moeder. De maatschappelijk werker was heel tevreden en ging akkoord met het plan.”

 

(De namen in het verhaal zijn niet de echte namen)

tekst: Hedda van Lieshout

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.