“De vader had vaak en lang vastgezeten en daardoor weinig contact met de buitenwereld. Maar we hadden de kring nodig, ook die van de vader.”

Rondje Europa: Tsjechië

In augustus gaan we op reis met de vrijdagverhalen. De komende vier weken deel ik elke week een verhaal uit een ander Europees land. De Eigen Kracht Centrale vormt met achttien andere landen een Europees netwerk van ‘Family Group Conferences’ (Eigen Kracht-conferenties) en in al die landen zijn mooie verhalen te vinden over het belang van netwerken, over wat er gebeurt als je familiegroepen in staat stelt om hun eigen plan te maken. Vandaag een verhaal uit Tsjechië.

Gevangenis 
De organisatie voor Family Group Conferences in Tsjechië ontving een aanvraag voor een conferentie van een begeleider uit een gevangenis. Het ging om een jong kind waarvan de ene ouder in de gevangenis zat en de ander door verslaving moeite had voor hem te zorgen. De oudere kinderen waren uithuisgeplaatst en de familie liet weten: “Dat willen we niet voor hem.” De professionals waren het hiermee eens en daarom vroegen ze een conferentie aan. De vraag voor de bijeenkomst was: ‘Hoe kunnen we binnen de familie voor het jongetje zorgen?’ Een coördinator ging aan de slag en vertelt: “De vader had vaak en lang vastgezeten en daardoor weinig contact met de buitenwereld. Maar we hadden de kring nodig, ook die van de vader.”

Verandering
“Normaal gesproken hebben we schriftelijk contact met de gevangene, maar dat duurt lang en vervangt persoonlijk contact niet. Daarom heb ik alles gedaan om hem zelf te bezoeken en te kijken hoe we hem bij de bijeenkomst konden krijgen. Het jongetje wilde zijn vader heel graag zien. Toen ik de vader bezocht, kon ik dat vertellen en daardoor gaf hij toch namen van familieleden. De sociaal werker uit de gevangenis deed een aanvraag voor verlof zodat hij bij de bijeenkomst kon zijn. Het resultaat: de vader was erbij en kon zijn kind zien, dat was een geweldige ervaring voor allemaal. De zus van de vader wilde voor het kind zorgen, iedereen was daar blij mee en de rechtbank heeft dit goedgekeurd.” De sociaal werker schreef na afloop: “Ik ben zo blij dat de bijeenkomst succesvol is geweest. Het heeft een verandering teweeggebracht bij de vader en in zijn relatie met zijn zoon. Ik heb hem foto’s gegeven van de bijeenkomst. Ik hoop dat meer mensen deze kans zullen krijgen.”

 

tekst: Hedda van Lieshout

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.