Volgens Betty kon ze een boek schrijven van alle plannen die gemaakt waren om ‘het gezin te laten functioneren'.

Rondje wereld: België

In deze vakantieperiode maken we een rondje door de wereld en delen we verhalen van onze collega’s uit andere landen. Deze week een verhaal van onze zuiderburen.

Bij een Eigen Kracht-conferentie gaat het niet alleen om een werkzaam plan, maar meer nog om de betrokkenheid bij het maken van dit plan. Dit zagen we heel mooi in het traject voor Betty en haar vier kinderen. Betty had veel gezondheidsproblemen en was daardoor na jaren de zin in het leven kwijt. Haar kinderen van 10, 12, 15 en 17 jaar hielden samen het gezin recht. Hun vader was negen jaar geleden omgekomen bij een zwaar ongeluk. Langzaam maar zeker was er veel hulpverlening bij het gezin betrokken geraakt. Volgens Betty kon ze een boek schrijven van alle plannen die gemaakt waren om ‘het gezin te laten functioneren’. Plannen voor haarzelf en voor elk van haar kinderen. Allemaal gemaakt door zeer geëngageerde hulpverleners.

Onmacht
Betty durfde bijna niet zeggen dat ze er niet blij mee was. Na alle inspanningen van deze mensen, had Betty nog altijd het gevoel dat dit niet werkte. Ze wilde niet klagen, maar het voelde zo… leeg. Dat was de situatie die Eigen Kracht-coördinator aantrof. De vraag voor een Eigen Kracht-conferentie was gekomen omdat er geen oplossingen waren voor weekenden en vakantieperiodes. Zoals meestal bleek dat er meer nodig was. Door de jaren heen hadden familie en vrienden zich allen uit onmacht teruggetrokken. Alle vrije tijd van het gezin ging naar de verschillende vormen van hulp. Niet alleen bleef er geen tijd over voor hun sociale netwerk, maar familie en vrienden hadden langzaam maar zeker het gevoel gekregen dat “Betty en de kinderen goed omringd waren en dat wij daar niet zo veel in konden betekenen”.

Betrokkenheid 
Bij de lange Eigen Kracht-conferentie deelden wel tien verschillende hulpverleners tijdens het eerste deel, zoals vooraf afgesproken met Betty, hun kijk op de situatie. Daarna overlegden zeventien familieleden, vrienden en buren samen met Betty en de kinderen hoe zij de verschillende vormen van hulp zouden kunnen integreren in een eigen plan, een plan waarbij zij allen betrokken waren. De betrokkenheid van al deze ‘eigen’ mensen maakte dat de leegte die Betty voordien zo vaak benoemd had, door de Eigen Kracht-conferentie gevuld werd met de verbinding binnen een ondersteunend persoonlijk netwerk.

 

tekst: Hedda van Lieshout

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.