"De vader hem mee naar de rabbijn. Hij moest kennis maken met de rabbijn en iets over zichzelf vertellen."

Rondje wereld: Israël

“Vrienden en familie vragen om mee te denken als er iets aan de hand is, blijkt ook in Israël lastig te zijn,” zegt een Eigen Kracht-coördinator. Een aantal jaar geleden vertelde hij persoonlijke contacten van hem in Israël over Eigen Kracht. Dit leidde tot een seminar en vervolgens tot trainingen door mijn collega. Samen zijn ze er meerdere malen geweest en houden contact over de Eigen Kracht-conferenties daar. Deze week delen zij een van die verhalen: “Een echtpaar met kinderen had grote zorgen omdat ze geen werk konden vinden en de hypotheek niet meer konden betalen. Ze leefden erg op zichzelf. Toen de organisatie waar ze aanklopten vroeg wat ze nodig hadden, zeiden ze ‘We weten het niet en we hebben niemand’.”

Rabbijn
“De organisatie was net gestart met een pilot voor Eigen Kracht-conferenties en stelde deze mogelijkheid voor. Het echtpaar wilde dit wel, maar vervolgens bleven ze zeggen dat ze zelf niets konden. Elke vraag beantwoordden ze met een tegenvraag: ‘Wat vindt u, wat moeten we doen?’ Ze durfden er ook geen anderen bij te vragen. Er kwam niets op gang. Uiteindelijk mocht een Eigen Kracht-coördinator langskomen, maar toen hij kwam nam de vader hem meteen mee naar de rabbijn. Hij moest kennis maken met de rabbijn en iets over zichzelf vertellen. Pas nadat de rabbijn had ingestemd met een Eigen Kracht-conferentie, ontstond ruimte om de kring groter te maken.”

Actief
“In het begin ging de vader vaak naar de rabbijn. Langzaamaan durfde hij meer aan vrienden te vragen. Met een groep kwamen ze bij elkaar en maakten een plan voor de financiële situatie. Er kwam geld en er waren ideeën over het starten van een eigen praktijk met hulp van een goede vriend. Ook werd er nagedacht over hulp voor de kinderen. Toen de toestemming van de rabbijn er eenmaal was, kon de kring tot zijn recht komen en actief worden. Eerst hadden de ouders het gevoel dat het probleem voor hen moest worden opgelost, nu gingen ze zelf aan de slag en kwamen er passende afspraken.” De coördinator vertelt dat er door de toestemming een gelijkwaardiger contact ontstond: “Het is mooi om te werken vanuit het vertrouwen dat mensen zelf een plan kunnen maken en aan te sluiten bij de cultuur van een familie en de mensen om hen heen.”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.