"Het rollenspel bevat de voorbereiding en de planbijeenkomst waar het gezin, twee opa’s, oma, drie ooms, een vriendin van moeder en een buurvrouw aanwezig zijn."

Rondje wereld: Letland

We startten ons rondje verhalen over Eigen Kracht-conferenties vanuit de hele wereld vorige week in Singapore met het verhaal van Morris. Hij maakte met zijn familie een plan om voor te leggen aan de rechter, waar hij moest voorkomen voor verschillende overtredingen. Afgelopen week heeft de rechter het plan overgenomen, waardoor Morris niet naar een gesloten jeugdinrichting hoeft en met steun van zijn familie op een andere manier verantwoordelijkheid kan nemen voor zijn wandaden. Na deze update reizen we naar Letland, waar we midden in de trainingen zitten ter voorbereiding op het werken met Eigen Kracht-conferenties. Mijn collega is al enkele keren afgereisd en door corona gebeurt er nu ook veel digitaal. Zo’n proces begint altijd met een seminar om mensen te informeren zodat zij kunnen onderzoeken of ze aan de slag willen met Eigen Kracht-conferenties.

Trainingen
In Letland is mijn collega vervolgens gestart met twee trainingen. De training voor beroepskrachten, waarin aandacht is voor het werken met plannen van families en daarnaast de training voor Eigen Kracht-coördinatoren. Mijn collega: “Vanuit ervaring benadruk ik altijd het belang van een onafhankelijke coördinator. Tot mijn grote vreugde hadden ze in zeer korte tijd 28 burgers bij elkaar, klaar om getraind te worden tot coördinator. Dit is altijd een mooi proces. Dat geldt overigens ook voor de training van professionals. We oefenen in beide trainingen met rollenspellen alle stappen van een Eigen Kracht-conferentie.”

Time-out
“We oefenen met een situatie van een fictief gezin, met Letse namen zijn dat Kaspar, Sirli, Aleksis en Tatjana,” vervolgt mijn collega. “In dit gezin zijn grote geldzorgen, de vader heeft geen werk, de moeder drinkt veel en kan niet goed voor de kinderen zorgen. Het rollenspel bevat de voorbereiding en de planbijeenkomst waar het gezin, twee opa’s, oma, drie ooms, een vriendin van moeder en een buurvrouw aanwezig zijn. Ieder werd gespeeld door een deelnemer. Eén deelnemer speelde zichzelf, als professional. Ze kwam de ruimte binnen waar de kring zat en moest plotseling huilen. We namen een time-out. Ze vertelde dat ze moest denken aan een gezin in een vergelijkbare situatie dat zij al jaren begeleidde en waarover ze zich veel zorgen maakte. Ineens voelde ze hoe het zou zijn als er voor die kinderen ook zo’n groep zou komen. Ze was enorm geraakt door het idee dat mensen een kring hebben en door het feit dat ze hier nooit aan gedacht had.”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.