Zijn oudere broer denkt dat het moeilijker wordt om zijn leven weer op te bouwen als hij vast heeft gezeten en wil dat ze hem een kans geven om te veranderen.

Rondje wereld: Singapore

De inspiratie voor onze vrijdagverhalen komt van Beyond Social Services uit Singapore, waar onder de titel ‘Another week beyond’ al jaren wekelijks ervaring wordt gedeeld. Mijn collega is op hun uitnodiging meerdere keren in Singapore geweest voor training over Eigen Kracht-conferenties. Dat wij hen op die manier ook weer geïnspireerd hebben, blijkt uit het verhaal dat zij vorige week deelden. Om te benadrukken hoe universeel de principes van Eigen Kracht zijn, deel ik in deze vakantieperiode graag verhalen uit andere delen van de wereld. Startend met Singapore, over de 19-jarige jongen Morris die naar de rechtbank moest in verband met verdenkingen van relschoppen, veroorzaken van letsel, rijden zonder rijbewijs en verzekering. De reclassering adviseerde een gesloten jeugdinrichting.

Rechter
Zijn moeder vindt dat hij naar huis moet komen, zodat zij hem in de gaten kan houden. Zijn oudere broer denkt dat het moeilijker voor Morris wordt om zijn leven weer op te bouwen als hij vast heeft gezeten en wil dat ze hem een kans geven om te veranderen. Ze leggen dit voor aan de rechter en deze vraagt de reclassering om een aanvullend rapport te schrijven, met als onderdeel een plan gemaakt door de familie. En dus wordt een bijeenkomst georganiseerd, met Morris, moeder, broer, oma en een tante. Zijn vriendin en een jeugdvriend doen digitaal mee, net als de reclasseringsmedewerker en twee maatschappelijk werkers.

Elf punten
Nadat het doel van de bijeenkomst was gedeeld, vertelde ieder waarom ze er waren: om Morris te helpen uit de problemen te blijven en te proberen opsluiting te voorkomen. Ze zeiden dat hij een goed mens is, ondanks de overtredingen. Toen nam Morris het woord en betuigde spijt. Hij bedankte zijn moeder dat ze hem altijd had gesteund, ondanks zijn vele fouten en slechte gedrag. Hij sprak dankbaarheid uit voor het organiseren van de bijeenkomst en liefde voor haar. Hij bedankte ieder apart voor het komen. In besloten tijd maakte de kring een plan met elf punten: een gedetailleerde beschrijving van toezicht op Morris door familie, zoeken van werk, training woedebeheersing, taakstraf en herstel van de schade die hij heeft veroorzaakt. Ze presenteerden dit familiegroepsplan aan de reclasseringsmedewerker en nu hoopt de familie met het plan de rechtbank te laten zien dat ze in staat zijn om Morris te helpen zich verder te ontwikkelen en positief te kunnen bijdragen aan de samenleving.

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.