Het gesprek met de dochters verliep heel emotioneel. Helaas waren ze intussen wees geworden.

Rondje wereld: Tsjechië

In deze vakantieperiode maken we een rondje door de wereld en delen we verhalen van onze collega’s uit andere landen. Deze week een verhaal vanuit Tsjechië: ‘Een telefoontje vanuit een hospice.’

Een moeder van twee tienerdochters had nog maar een paar uur te leven toen de Tsjechische Eigen Kracht Centrale werd gebeld door een sociaal werker vanuit een hospice waar de moeder de laatste maanden van haar leven doorgebracht had. Kort na het telefoontje zaten de Eigen Kracht-coördinator en de familie al bij elkaar. Het idee van een Eigen Kracht-conferentie sprak de familie aan. De conferentie zou gaan over hoe er zorg kon worden geboden voor de meisjes die vijf jaar eerder ook al hun vader verloren hadden.

Voogd
Omdat er snel een voogd moest worden aangesteld, werd meteen een datum geprikt voor de Eigen Kracht-conferentie. Dat was al het volgende weekend en dat betekende dat de Eigen Kracht-coördinator korte tijd had voor de voorbereiding. ’s Avonds, een paar uur na het eerste contact met de familie, kreeg ze een lijst met contacten. Daar ging ze meteen mee aan de slag. Tijdens de voorbereiding kwamen er nog wat mensen bij. Het gesprek met de dochters verliep heel emotioneel. Helaas waren ze intussen wees geworden. Ze hadden de laatste maand bij familie doorgebracht. Samen maakten de zussen de uitnodigingen, kozen ze de locatie, de muziek en de catering. De meisjes lieten weten dat ze hun beste vrienden erbij wilden hebben.

Dankbaar
Iedereen die uitgenodigd was, kwam naar de bijeenkomst. Zelfs een oom die in Duitsland woonde voor werk. In totaal waren er zeventien volwassenen en tien kinderen. De Eigen Kracht-conferentie duurde lang en was heel ontroerend. De familie werd het eens over een voogd voor de kinderen. Velen boden ook één of andere vorm van zorg aan voor de twee zussen. Alle betrokken spraken af na enkele dagen opnieuw bij elkaar te komen, samen met de zussen. Het plan dat hier gemaakt werd zouden ze na die bijeenkomst doorgeven aan de sociaal werker. Enkele dagen later kreeg de Eigen Kracht-coördinator een telefoontje. De familie liet weten dat ze dankbaar waren voor de hulp bij de organisatie. Vooral bij de voorbereiding van de kinderen op de bijeenkomst en de aanwezigheid van een deskundige in erfrecht bij het informatief gedeelte van de conferentie.

 

tekst: Hedda van Lieshout

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.