“Er was weerstand tegen herstelgericht werken. Mensen zeiden: ‘Herstelgericht is soft, dan zijn er geen consequenties voor misdragingen.’"

Rondje wereld: Verenigde Staten

Sinds de start van Eigen Kracht-conferenties in Nederland is er goed contact met de collega’s van het IIRP (International Institute for Restorative Practices) in de Verenigde Staten. Zij zijn een inspiratiebron voor het herstelgericht werken, met name op scholen. Deze week hadden we contact over het werk in deze tijden van corona en over de onrust in de VS. Mijn Amerikaanse collega: “We werken sinds kort in een schooldistrict in Minneapolis. We konden daar starten om twee redenen: ze wilden aan een gemeenschap bouwen in deze tijden van corona met veel online lessen. Bovendien stonden deze scholen vlakbij de kern van de rellen na de dood van George Floyd en dat leidde tot onrust.”

Onwerkbaar
“Er was weerstand tegen herstelgericht werken. Mensen zeiden: ‘Herstelgericht is soft, dan zijn er geen consequenties voor misdragingen.’ Ze waren niet goed geïnformeerd. Door ons verhaal kwamen ze erachter dat het juist gaat om eigenaarschap en het nemen van verantwoordelijkheid. Niet alleen voor de persoon die iets is aangedaan, maar voor de hele gemeenschap. Dat was precies wat nodig was: de gemeenschap weer samen brengen. Mensen wilden de politie en bestuurders vertrouwen en andersom ook, maar niemand praatte meer met de ander. Op de scholen werd het daardoor onwerkbaar. We startten trainingen en begeleidden het proces, allemaal digitaal vanwege corona.”

Moed
“Startpunt was het belang van de gemeenschap op school. Zo begonnen we mensen bij elkaar te brengen voor gesprekken en stelden we vragen. Al snel merkten de betrokkenen dat we vragen stellen omdat we het echt willen begrijpen en dat ook wij het antwoord niet hebben. We stellen geen vragen als een soort verhoor. Er ontstaat een dialoog, waarbij we het erover eens zijn dat we het oneens mogen zijn. Zolang we maar in gesprek zijn en blijven. Het is belangrijk dat er verbinding is. Nu maken ze op de scholen zelf kringen om over algemene kwesties te praten en als er iets gebeurt. Altijd met alle betrokkenen. Begeleiders creëren een veilige ruimte en vervolgens vraagt het moed van de deelnemers om te vertellen. Stap voor stap kan de gemeenschap zo weer groeien.”

Webinar
Meer weten over herstelgericht werken op scholen? Begin juli organiseerde de Eigen Kracht Centrale een webinar hierover. Wie dit heeft gemist, kan het tot eind september terugkijken en -luisteren via onze website (klik voor webinar)

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.