De moeder had het moeilijk om het alledaagse leven vol te houden en alles te regelen. Familie en vrienden hadden tegen haar gezegd dat ze hulp kon vragen als ze dat nodig had, maar ze vond dat moeilijk en nam met niemand contact op.

Rondje wereld: Zweden

In deze vakantieperiode maken we een rondje door de wereld en delen we verhalen van onze collega’s uit andere landen. Deze week een verhaal uit Zweden.

School had een zorgmelding gedaan bij de jeugdbescherming, omdat ze zorgen hadden over drie broertjes van 8, 10 en 13 jaar. De broertjes gedroegen zich heel anders dan normaal en het lukte hen niet goed om de lessen te volgen. De jeugdbeschermer besloot om geen onderzoek te starten, maar stelde in plaats daarvan een Eigen Kracht-conferentie voor. De familie ging hiermee akkoord.

Crisis
De familie was in een crisis beland en had hulp nodig. De vader van de drie kinderen was ziek. Hij had kanker en was in de laatste fase van zijn leven en werd thuis verzorgd. De moeder had het moeilijk om het alledaagse leven vol te houden en alles te regelen. Familie en vrienden hadden tegen haar gezegd dat ze hulp kon vragen als ze dat nodig had, maar ze vond dat moeilijk en nam met niemand contact op. Zowel de ouders als de kinderen waren positief over het idee van een Eigen Kracht-conferentie, maar de vader koos ervoor om niet aanwezig te zijn, omdat hij moeite had om met zijn angsten om te gaan. De brede kring van familie en vrienden verwelkomden het idee van een conferentie. Ze wilden helpen, maar wisten niet wat ze konden doen.

Plan
In het informatiedeel van de Eigen Kracht-conferentie waren een maatschappelijk werker, een begeleider van de school, een begeleider van het gezondheidscentrum die ook de hulp thuis bood en een arts aanwezig. Familie en vrienden kregen de kans om vragen te stellen over de ziekte van de vader en het verloop ervan. Dat stelde iedereen zeer op prijs. Het plan dat de familie en vrienden maakten bestond onder andere uit de volgende afspraken:

  • Ze maken een gezamenlijke chatruimte;
  • Een aantal vrienden brengt en haalt de kinderen naar en van hun activiteiten;
  • De moeder krijgt een keer per week vrij en familie vervangt haar dan thuis;
  • Een keer per week zorgt een familielid of vriend voor het avondeten;
  • De moeder gaat hulp zoeken voor haarzelf en de kinderen via de maatschappelijk werker;
  • Een vriend die in de buurt woont gaat een keer per dag de hond uitlaten.

Na de bijeenkomst was iedereen erg tevreden over de Eigen Kracht-conferentie.

 

tekst: Hedda van Lieshout

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.