“We hadden niet zo in de gaten dat we weinig contacten hadden buiten het werk, totdat we het ineens nodig hadden.”

Samen kerst vieren

“Alles ging eigenlijk gewoon goed, totdat mijn vrouw plotseling ziek werd,” vertelt een vader. “We hadden niet zo in de gaten dat we weinig contacten hadden buiten het werk, totdat we het ineens nodig hadden.” Het gezin, bestaande uit vader, moeder en drie kinderen, woont hier sinds acht maanden als expats. De ouders werken veel en de kinderen gaan naar een internationale school. Er woont geen familie in Nederland en er is weinig contact in de buurt. Begin december wordt de moeder plotseling opgenomen in het ziekenhuis en staat de vader er alleen voor. Via school kwamen ze in contact met ons.

Durven
“De vader vertelde dat ze niemand hadden in Nederland,” zegt mijn collega die hem aan de telefoon sprak. “Dat horen we vaak bij het eerste contact en het is bijna nooit waar, maar hier dacht ik dat het wel eens echt waar kon zijn. Toch zijn we in gesprek gegaan over hun netwerk. Werk, school, in de buurt. Het gezin bleek ook naar de kerk te gaan. Ze hadden contact met twee buurvrouwen, ouders van vrienden van de kinderen en gingen om met drie collega’s van de vader. De vader wilde de buren wel vragen of ze eens konden meedenken. Zij reageerden beiden positief en waren blij dat ze iets konden doen. Na deze reactie durfde hij ook de anderen te vragen. De fijne reacties waren heel steunend. Hij merkte dat hij toch niet alleen was.”

Op weg
Het was niet nodig om een Eigen Kracht-conferentie te beginnen. De twee telefoongesprekken hadden de vader voldoende op weg geholpen. De buurvrouw hielp hem met het organiseren van een bijeenkomst. De vader belde mijn collega deze week nog een keer om te vertellen dat ze voor deze hele maand, inclusief de kerstvakantie, afspraken hebben gemaakt. “Mijn vrouw ligt nog steeds in het ziekenhuis, maar het gaat al beter met haar. Dankzij de mensen om ons heen hebben we nu toch tijd voor elkaar en kunnen we samen kerst vieren.”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.