"Als ik binnen een kwartier niets laat horen, dan moet je bellen naar het wijkteam."

Samenzorg

Sinds ongeveer vijf jaar is BrabantZorg, een organisatie voor onder meer ouderenzorg, bezig met een andere manier van werken: Samenzorg. Dit betekent dat zij bij de start van zorg het netwerk van een oudere samenbrengen om een plan te maken. De afgelopen jaren hebben wij de eerste twintig teams getraind en vanaf dit jaar trainen zij alle medewerkers. Een teammanager: “Ik zie dat collega’s af en toe echt andere vragen stellen en bepaalde zaken loslaten. Het begint bij verwachtingen, dat we vanaf het begin zeggen dat we het met elkaar moeten doen. Wij leveren goede zorg, maar we hebben het netwerk nodig.”

Kwaliteit van leven 
“Er wordt nog veel gedacht vanuit beperkingen en medewerkers gaan er regelmatig vanuit dat iemand geen netwerk heeft. Maar er is vaak meer mogelijk dan vooraf werd gedacht. We moeten dan wel af van traditioneel denken en doen. Zo hadden we een zorgvraag van een cliënt. Hij kon zelfstandig douchen, maar was bang dat hij zou vallen en daarom kwam er zorg aan huis. Hij vond dit eigenlijk niet prettig. Toen hebben we met elkaar en zijn netwerk nagedacht wat er mogelijk was. Nu maakt hij via een speciale tablet in een beveiligde omgeving contact als hij gaat douchen en zegt dan: ‘Als ik binnen een kwartier niets laat horen, dan moet je bellen naar het wijkteam.’ Dat gaat heel goed. Hij is tevreden, houdt regie, zijn kwaliteit van leven is verbeterd en hij hoeft niet meer te wachten op de thuiszorg.”

Niet overnemen 
“Een andere man had meerdere chronische ziekten en een zicht van slechts 14%. Wij namen de zorg over van een andere organisatie, die met hem de afspraak had om de woning zelf binnen te komen met de sleutel uit het sleutelkastje, omdat er een risico op vallen was. Wij zijn gestart met een Samenzorggesprek en daar ontstond een boeiend gesprek over veiligheid. Omdat de man, zijn zoon en een buurman erbij waren konden we hen vragen wat zij wilden. Het bleek dat hij graag zelf de deur opendeed. We hebben afgesproken dat we aanbellen en ons bekend maken. We leren steeds dat we niet moeten overnemen, maar de familie moeten vragen om mee te denken. Dat leidt tot andere zorg.”

 

tekst: Hedda van Lieshout

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.