“De man praatte eerst alleen over zijn lichamelijke klachten en dat hij daardoor geen werk kon vinden. De broer zei dat hij zich vooral zorgen maakte over de geldproblemen."

Schaamte over schulden

Ernstige geldproblemen zijn regelmatig aanleiding voor een Eigen Kracht-conferentie. Er is een plan nodig voor de geldproblemen en vaak is er veel meer aan de hand. Schaamte leidt er soms toe dat de aanvraag echter over iets anders dan geldzorgen gaat. Een collega vertelt: “Een man belde ons op advies van zijn huisarts. Hij had geen werk en kreeg steeds meer lichamelijke klachten. Hij had contact gehad met iemand van het wijkteam, maar die afspraken had hij al maanden steeds afgezegd, omdat ze hem niet konden helpen. De huisarts vond dat hij een plan nodig had en had hem gezegd wij daarbij konden ondersteunen.”

Andere zaken
De man vond het goed dat een Eigen Kracht-coördinator bij hem langs kwam. “Bij het maken van de afspraak vroeg ik hem direct of hij iemand erbij wilde vragen. Dat werd zijn broer,” vertelt de coördinator. “De man praatte eerst alleen over zijn lichamelijke klachten en dat hij daardoor geen werk kon vinden. De broer zei dat hij zich vooral zorgen maakte over de geldproblemen. Daar wilde de man het niet over hebben. Een plan maken voor zijn andere problemen vond hij echter een goed idee. Ik mocht contact opnemen met zijn vader, zussen en twee goede vrienden.”

Actief netwerk
Tijdens de voorbereiding kwamen de schulden als onderwerp steeds terug. Er bleek zelfs een mogelijke huisuitzetting aan te komen als er geen oplossing voor een huurschuld kwam. Dat wisten veel familieleden niet. Ze schrokken er erg van. Tegelijkertijd waren ze blij dat de man eindelijk zelf aangaf een plan nodig te hebben. De Eigen Kracht-coördinator: “Ik merkte dat familie en vrienden actief werden. Ze overlegden met elkaar, steeds in afstemming met de man zelf. Twee dagen voor de conferentie belde hij me. Het moest op de conferentie toch over zijn schuld gaan, omdat hij echt hulp nodig had. En ook van professionals. Ik heb zijn contactpersoon bij het wijkteam benaderd en via haar nog een andere hulpverlener. Ze kwamen beiden op de planbijeenkomst.

Bijzondere start
Bij de start gebeurde iets bijzonders: de familiekring had samen het geld dat acuut nodig was, bij elkaar gebracht en overhandigde hem dit. Vervolgens maakten ze met elkaar een toekomstplan. Over omgaan met geld, over werk en over levensstijl. Het gebaar van de groep maakte dat hij weer kon denken aan zijn toekomst.

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.