“Na een paar weken belde de tante me en zei dat ze contact had gehad met de andere tantes. De jongen vond het goed dat ik hen uitnodigde.”

Stap voor stap de kring vergroten

Aan een Eigen Kracht-conferentie namen afgelopen jaar gemiddeld elf mensen deel. Bij de start zeggen veel mensen dat zij niemand hebben, liever niemand belasten of zich schamen voor wat er aan de hand is. We starten dus niet met het idee van een kring van elf mensen. Het gaat stapje voor stapje, met als doel verbinding maken, zodat er meedenkers komen. Voor iedere situatie zijn de stappen verschillend. Een Eigen Kracht-coördinator vertelt over de Eigen Kracht-conferentie van een jongen van 16 jaar. Het begon met contact met één tante.

Tante
De jongen woonde al jaren in een pleeggezin en sinds kort was er weer contact met zijn vader. Zijn pleegouders en de pleegzorgbegeleider hebben hier een belangrijke rol in gespeeld. Het lukte niet om de kring groter te maken. Dit was wel nodig om het contact uit te breiden en mogelijk weer bij de vader te gaan wonen. De Eigen Kracht-coördinator hoorde dat er een tante was die vroeger een tijd voor de jongen gezorgd heeft en nog contact heeft met de vader: “De jongen vond het goed als ik haar zou vragen of ze wilde meedenken. Ik ging dus eerst naar haar toe. Zij bleek ook contact te hebben met tantes van de kant van zijn moeder.” De jongen ging samen met zijn vader naar de tante. Dat was even genoeg.

Meer tantes
“Na een paar weken belde de tante me en zei dat ze contact had gehad met de andere tantes. De jongen vond het goed dat ik hen uitnodigde,” vertelt de coördinator. Zo werd de kring langzaamaan groter. “De zussen van moeder waren blij dat er weer verbinding was en gingen bij de jongen langs. Na een tijdje belde een tante mij en vertelde dat ze samen bij de moeder waren geweest. Dat was goed geweest, maar de jongen wilde zijn moeder nog niet bij de conferentie.”

Brug naar moeder
Er gebeurde veel in de periode van voorbereiding. Vader ging met de jongen naar een voetbalwedstrijd en de jongen ging bij hem logeren. De zussen van moeder waren als een brug naar haar. Op de conferentie waren acht familieleden, waaronder vader én moeder, die met elkaar een plan maakten. De jongen ging bij zijn vader wonen en bezoek van zijn moeder werd altijd begeleid door een tante. Ook was er aandacht in het plan voor school en sport. Zo werden de stapjes grotere stappen.

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.