"De jeugdbeschermer had zoveel zorgen dat ze dacht aan een plaatsing in een pleeggezin, tenzij er een veilig plan kwam."

Stap voor stap het beter maken

“Er moet morgen een plan liggen,” zei een jeugdbeschermer op donderdagochtend. Mijn collega vroeg: “Mag het ook in het weekend?” Waarop zij verbaasd antwoordde: “Werken jullie dan ook in het weekend?” Ja, Eigen Kracht-conferenties zijn regelmatig in het weekend of ’s avonds, altijd op een moment wanneer het de groep van betrokkenen past. In dit geval vond mijn collega een Eigen Kracht-coördinator die meteen op donderdag kon starten en de vrijdag helemaal beschikbaar had. Mijn collega: “Het ging om een meisje van 8 jaar. Haar moeder was opgenomen in een ggz-instelling. Het meisje woonde doordeweeks bij een oom en tante en in de weekenden bij haar vader.”

Noodplan
“Sinds een paar weken ging het niet goed met haar. De oom en tante maakten zich zorgen. Ook de school gaf aan dat het niet goed ging en dat ze veel onrust bracht in de klas. Toen de vader ook nog ziek werd en moest worden opgenomen in het ziekenhuis, trokken ze aan de bel. De jeugdbeschermer had zoveel zorgen dat ze dacht aan een plaatsing in een pleeggezin, tenzij er een veilig plan kwam. Die zaterdagmiddag kwam een kring van negen mensen bij elkaar. Helaas kon de moeder er niet bij zijn, de vader wel via een videoverbinding. Ze maakten een overbruggingsplan voor twee weken. Het meisje kon bij de oom en tante blijven, maar andere familieleden zorgden voor veel ondersteuning in allerlei dingen (zoals koken, schoonmaken, boodschappen), voor opvang in het weekend en voor vervoer naar school, zwemles en sport.”

Stap voor stap
“Ook zorgden ze voor steun voor de vader na de operatie en iemand werd contactpersoon voor school. Ze wilden het voor het meisje zo stabiel mogelijk houden, rust bieden en ook aandacht hebben voor leuke dingen. De jeugdbeschermer besprak het plan op maandagochtend met haar team. Het werd goedgekeurd en het meisje kon blijven bij haar oom en tante. Onderdeel van het plan was de afspraak om na twee weken weer bij elkaar te komen voor een meer structureel plan. Voorafgaand zou een tante contact hebben met school en er zou geprobeerd worden om de moeder erbij te laten zijn of het met haar voor te bespreken. Zo hoopt de kring het samen stap voor stap beter te maken voor het meisje, de ouders en voor elkaar.”

 

tekst: Hedda van Lieshout

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.