“De teleurstelling over het afhaken van ‘de andere partij’ was groot, daar moesten ze eerst doorheen."

Stap voor stap

“We hadden het zo goed voorbereid. Er was een plan nodig voor de kinderen, iedereen zou komen. Maar de dag voor de bijeenkomst liet de moeder weten dat zij en haar familie niet zouden komen. Wat nu?” Aan het woord is een Eigen Kracht-coördinator die een Eigen Kracht-conferentie heeft voorbereid voor een familie in het noorden van het land. De ouders van vier kleine kinderen waren gescheiden en hadden nauwelijks contact met elkaar. Er was veel woede en verdriet bij de ouders en families. Toch leek het er in de voorbereiding op dat iedereen bereid was te komen meedenken. “De moeder liet op het laatste moment weten dat ze er toch geen vertrouwen in hadden.”

Drie plannen
De vader wilde graag dat het doorging en dus is hij met zijn mensen bij elkaar gekomen. Deze kring bestond vooral uit buren en vrienden, zijn kant van de familie woont voornamelijk in Turkije. “De teleurstelling over het afhaken van ‘de andere partij’ was groot,” vertelt de Eigen Kracht-coördinator. “Daar moesten ze eerst doorheen. Toen iemand zei dat er hoe dan ook een plan nodig was en dat zij er allemaal wel waren, kwam er energie. De mensen hebben met elkaar drie verschillende plannen gemaakt, waar ze allemaal achter stonden. Ze stelden voor om deze plannen voor te leggen aan de moeder en haar netwerk en hen te laten kiezen. In overleg met de gezinsvoogd is dit ook zo gegaan.”

Tweede bijeenkomst
Voor de moeder en haar familie werd een tweede bijeenkomst gepland. Toen ze de plannen zag, stelde de moeder echter voor om deze bijeenkomst te houden met iedereen, dus ook met de vader en zijn netwerk. “In een van de plannen stond dat als de kinderen bij hun vader kwamen, buren aanwezig zouden zijn om te ondersteunen. Die ondersteuning was voor moeder belangrijk. Daarom wilde ze hen graag leren kennen, om een besluit te kunnen nemen. Die buren zouden immers bij haar kinderen zijn. De tweede bijeenkomst, met beide kringen, werd een kennismaking. Vervolgens hebben ze met elkaar één plan gekozen. Een plan met een rol voor beide ouders en beide kringen.”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.