“Allebei denken we na hoe dit patroon van steeds weer een nieuwe opname doorbroken kan worden.”

Steun voor de mensen eromheen

Als het met iemand niet goed gaat, dan vragen we bij de Eigen Kracht Centrale altijd of er mensen zijn die kunnen meedenken over oplossingen. Zo ontstaat steun voor die persoon. Het gebeurt regelmatig dat niet alleen steun voor dat kind, die ouder(s) of die persoon nodig is, maar ook voor de mensen eromheen.

Patroon doorbreken
Een psychiatrisch verpleegkundige belt met zorgen om een meneer die is opgenomen in de kliniek waar ze werkt. Na klachten van buurtbewoners en een bijna letterlijk explosieve situatie, is deze meneer onder dwang opgenomen. De verpleegkundige belt na een gesprek met de zus van de man. “Allebei denken we na hoe dit patroon van steeds weer een nieuwe opname doorbroken kan worden,” vertelt de verpleegkundige.

Geen hulp nodig
De meneer is akkoord dat een Eigen Kracht-coördinator langskomt. Hij vertelt haar dat het eigenlijk wel weer goed gaat en dat het niet weer zo uit de hand zal lopen. Hij heeft nu hulp en voldoende steun van een aantal mensen om hem heen. Verder heeft hij niets nodig. De Eigen kracht-coördinator spreekt, met toestemming van de man, ook met deze mensen. Zij vertellen dat ze grote zorgen hebben en niet weten hoe lang ze dit nog volhouden. Een opname blijkt steeds maar een tijdelijke oplossing. De coördinator vraagt hen of ze dit ook met de man hebben besproken. Sommigen wel, sommigen niet, maar wat niemand nog heeft gedaan is er met elkaar over praten.

Steun voor de kring
Voor de man hoeft een conferentie niet zo, maar hij komt wel. Als er maar niet teveel mensen zijn. Zijn vader, zus, zwager, een neef, een ex-collega en een buurvrouw willen wel meedenken. Vooral zijn vader en zus zijn erg blij dat er meer mensen zijn. Ze vinden de bijeenkomst ook spannend. Voor het eerst delen zij hun zorgen en ervaringen met anderen waar hun zoon en broer bij is. Met elkaar maken ze een plan dat niet alleen voor deze meneer is, maar ook voor de mensen dichtbij hem. Er staan afspraken in voor als het niet goed met hem gaat en afspraken met steun voor zijn zus en vader.

tekst: Hedda van Lieshout

 

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.