“We dachten dat het met de oudste kleinzoon wel redelijk ging, maar tijdens de voorbereiding kwam er bericht van het ziekenhuis dat hij een suïcidepoging had gedaan."

Steun voor het hele gezin

“Onze grootste zorgen gingen over het kind van 6 jaar, maar uiteindelijk ging het vooral over de oudere broer van 16,” vertelt een jeugdbeschermer. Ze had ons gebeld over een situatie van een opa en oma die sinds drie jaar zorgen voor hun twee kleinkinderen. Beide ouders zaten in de gevangenis. De jeugdbeschermer had goed contact met de grootouders, maar ze merkten dat de opvoeding van de zesjarige erg veel vroeg. “Ik begreep dat het heel zwaar was,” vertelt de jeugdbeschermer. “Ik hoopte dat er door de Eigen Kracht-conferentie steun voor de grootouders kwam.”

Suïcidepoging
“We dachten dat het met de oudste kleinzoon wel redelijk ging, maar tijdens de voorbereiding kwam er bericht van het ziekenhuis dat hij een suïcidepoging had gedaan. De opa en oma wilden graag door met de conferentie, ze hadden meer dan ooit steun nodig! Ze wilden daarbij ook steun voor beide kinderen. De familie zei: ‘Natuurlijk gaat het over alle vier’ en iedereen wilde meedenken. Er waren twee broers van de moeder en twee zussen van de vader en hun acht kinderen, een broer van opa en twee buren. Wij hebben verteld over onze zorgen en ook wat wij zouden kunnen doen. De mentor van de jongen was er ook, als steun en om zijn zorgen te delen. In het besloten deel zijn wij weggegaan en heeft het informele netwerk een plan gemaakt.”

Plan voor allemaal
“Het jongste kind gaat elke twee weken bij een tante logeren. Daarnaast haalt zij hem iedere dinsdag uit school en brengt hem na het eten terug bij de grootouders. Deze tante wordt ook contactpersoon voor school. Twee nichtjes passen elke woensdagavond op, zodat opa en oma naar hun koor kunnen. De oudste jongen krijgt psychologische hulp en daarnaast gaat de psycholoog met de grootouders en jongen in gesprek om te helpen bij de opvoeding, want de jongen heeft aangegeven dat hij zich opgesloten voelt en in vergelijking met anderen niets mag. Hij blijft bij zijn opa en oma wonen, maar gaat elk weekend bij een tante logeren, zodat hij kan optrekken met zijn neven. Ook gaat hij twee keer per week met een neef naar de sportschool. Een oom gaat een keer per maand met beide kinderen naar de gevangenis om hun moeder te bezoeken. Zo werd het echt een plan van en voor allemaal.”

 

tekst: Hedda van Lieshout

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.