"De waarheid kwam naar boven. Het ging ook over hoe wij zelf waren toen we klein waren en wat we hebben meegemaakt."

Stoppen met drank en pillen

“Soms lijkt het alsof iedereen boos is en er alleen ellende is. Als het dan lukt om mensen samen te brengen, dan blijkt dat mensen van elkaar houden en dat er ook goede dingen zijn,” vertelt een Eigen Kracht-coördinator na een Eigen Kracht-conferentie. “Bij de aanvraag leek het alsof de conferentie alleen over een meisje van 14 jaar ging. De zorgen waren groot, vooral omdat ze met vrienden omging die veel alcohol dronken en pillen slikten. Ze was al een paar keer flink ziek geworden en een keer op de eerste hulp terechtgekomen. Bij de eerste contacten vertelde iedereen vooral hoe moeilijk het meisje was.”

Waarheid zeggen
“Tot ik bij een zus van haar moeder kwam. Die vertelde dat er veel meer aan de hand was. Dat haar zus ook niet makkelijk was en dat zij zich ergerde aan de manier waarop haar zus omging met haar kinderen. Maar ze wist niet hoe ze dat moest zeggen. Ik vroeg haar wat ze nodig had om dit wel te doen. Ze vertelde dat ook anderen uit hun familie vonden dat het niet alleen bij het meisje lag en dat ze met hen wilde overleggen. Er kwam daardoor van alles op gang en de vraag werd breder. Tijdens de planbijeenkomst ging het over het hele gezin.” Later zei de tante: “De waarheid kwam naar boven. Het ging ook over hoe wij zelf waren toen we klein waren en wat we hebben meegemaakt. Daardoor ontstond meer begrip over en weer.”

Echt gesprek
“We hebben gezegd dat we van ze houden, hen niet kwijt willen en er altijd voor ze zullen zijn,” vervolgde de tante. “Dat we zorgen hebben over ons nichtje en haar zullen steunen bij het stoppen met drank en pillen. Maar dat ze dit zelf moet willen. Het was emotioneel, maar het maakte wel dat we een écht gesprek kregen. En een plan konden maken. De weekenden bleken moeilijk. Daarom gaat ze nu elke weekend naar een oom en tante. Ze krijgt professionele hulp en een goede vriendin en andere tante helpen haar daarbij. We steunen mijn zus bij praktische zaken en gaan met elkaar leuke dingen doen. Oma gaat twee keer per week bij het gezin koken, dat is haar grote hobby en ze blijft dan eten.” De Eigen Kracht-coördinator belde acht weken na de bijeenkomst en hoorde dat het meisje al die tijd clean is én dat de sfeer in huis en in de familie erg verbeterd is.”

tekst: Hedda van Lieshout

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.