“Ik heb echt grote zorgen en ik weet dat mijn schoonzus een melding heeft overwogen."

Structuur in vakantietijd

Na een rondje wereld, zijn we deze week weer terug in Nederland. Na een periode waarin velen genoten van vakantie. Al geldt dat niet voor iedereen. “Al binnen een week ging het goed mis,” vertelt een moeder van twee jongens van 14 en 15 jaar. Haar overbuurvrouw was bij haar langsgekomen, ze had gemerkt dat het niet goed ging. Zij was jaren geleden Eigen Kracht-coördinator geweest en vertelde de moeder hierover. Dat wilde ze wel proberen. Wij belden de gemeente, die gelukkig snel de financiering regelde. Een Eigen Kracht-coördinator ging naar het gezin en vertelt: “De moeder werkt in de zorg en kon niet genoeg vakantie opnemen om weg te gaan. Thuis viel alle structuur weg zonder school, voetbal en judo. De vader was wel veel thuis en hij vertelde dat hij het anders aanpakt dan zijn vrouw. “Ik laat de kinderen lekker vrij,” zei hij.

Rust
Ze noemden familieleden en vrienden die ze wilden uitnodigen voor een bijeenkomst. Familieleden waren blij. Een zus zei: “Ik heb echt grote zorgen en ik weet dat mijn schoonzus een melding heeft overwogen. Ze stellen geen grenzen en de jongens hebben dat hard nodig. Deze vakantie is het echt misgegaan, maar het ging natuurlijk al langer niet goed. Ik hoop dat we echt mogen meedenken en ook mogen helpen, want dat lukt niet zomaar.” Op de bijeenkomst kwamen familieleden, vrienden en buren. De Eigen Kracht-coördinator: “In het eerste deel vertelden de jongens wat zij zouden willen: rust in huis en tijdens de vakantie, maar ook daarna af en toe, leuke dingen doen met elkaar. De kring ging daarmee aan de slag.”

Uitjes
“Ze maakten een plan voor de rust. Ze dachten mee over een schema met structuur voor de vakantie en daarna. De vriendinnen vonden dat de moeder te weinig voor zichzelf deed en bedachten met haar een plan vol ‘uitlaatkleppen’, zoals zij dat noemden. De fietsvrienden van de vader dachten mee over een plan voor hem, inclusief een avondje praten over ‘omgaan met pubers’, omdat ze daar allemaal ‘last’ van hadden. In het plan stond ook hulp van een opvoedkundige bij het stellen van grenzen. En er stonden veel leuke uitjes met de jongens in. De opa nam het op zich alles te coördineren. Ik belde deze week, vier weken na de bijeenkomst, om te vragen hoe het gaat. De moeder: “Langzaamaan steeds beter, maar vooral: we hebben een goede vakantietijd gehad.”

 

tekst: Hedda van Lieshout

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.