"Ik vraag of ze zich kunnen voorstellen dat zo’n jongen op hun school zit. Meteen komen er voorbeelden.”

Tijd om uit te wisselen

“Ik merk steeds hoe belangrijk het is om een plek te hebben waar je met elkaar ervaringen kunt delen,” vertelt een collega deze week over een kringbijeenkomst die hij gehouden heeft op een ROC (regionaal opleidingscentrum). Tijdens burgerschapslessen biedt de school de leerlingen allerlei workshops aan. Mijn collega begeleidt een workshop waar de jongeren in een kring ervaringen uitwisselen over dingen die belangrijk voor hen zijn. “Het gaat dan al snel over persoonlijke zaken. Dat is bijzonder om mee te maken,” vertelt deze collega.

Voorbeelden
De stoelen staan in een kring. Mijn collega: “We beginnen met een korte voorstelronde en dan vertel ik het verhaal over een Eigen Kracht-conferentie die ik ooit als Eigen Kracht-coördinator heb begeleid. Dat was voor een jongen van 17 jaar en zijn familie en vrienden. Er was veel aan de hand. De conferentie ging over het zoeken naar veiligheid, over huiselijk geweld en verslaving. Het doel van deze jongen was om iedereen te informeren over hoe het ging en hij wilde vragen bij wie hij terecht kon als hij het niet redde. Ik geef in mijn verhaal concrete voorbeelden en die voorbeelden maken vaak iets los in de kring op het ROC. Ik vraag of ze zich kunnen voorstellen dat zo’n jongen op hun school zit. Meteen komen er dan voorbeelden.”

Veilig
“De jongeren voelen zich veilig om te vertellen. Dat komt door de kring, door de start waarbij ik een herkenbaar verhaal vertel en door de vragen die ik stel. Ik heb geen oordeel en blijf alleen open vragen stellen. Ze reageren op elkaar en dat stimuleert om te delen. Over geweld, pesten, etiketten, de geschiedenis van thuis, gebruik van drugs en verslaving. Soms algemeen, vaak heel persoonlijk. Ik vraag hen wie de vijf belangrijkste mensen in hun leven zijn. Dan worden vader, moeder, vriend, zus, tante en opa genoemd. We denken na of ze met deze mensen in verbinding zijn en verhalen ook met hen kunnen delen. Dat blijkt niet altijd vanzelfsprekend. Jongeren delen soms makkelijker iets met een mentor of vertrouwenspersoon. In deze kring ervaren ze hoe prettig het is om herkenning te voelen en echt uit te wisselen. De conclusie is meestal dat er vaker tijd en ruimte moet worden gemaakt om echt in gesprek te gaan.”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.