"Wij willen er voor hem zijn, maar het gaat niet goed. We weten niet wie we kunnen bellen."

‘Together’

Een paar weken geleden werden we gebeld door een instelling voor jeugdzorg. Een begeleider zei: “We hebben zorgen over een jongen van 17 jaar die bij ons woont. Hij komt niet meer uit zijn kamer, wil nergens aan meedoen en niet met zijn ouders praten. Wij willen er voor hem zijn, maar het gaat niet goed. We weten niet wie we kunnen bellen.” De jongen vond het goed dat een Eigen Kracht-coördinator langskwam: “Liefst een jong iemand.” Toen de coördinator vroeg wie belangrijk voor hem waren, noemde de jongen een begeleider en een oudere neef. De coördinator mocht de neef bellen.

Basketbal
De Eigen Kracht-coördinator: “De neef vertelde dat de ouders bezorgd waren. Ik vroeg hem of hij dit met zijn neef wilde bespreken en dat deed hij. Toen ik weer bij de jongen kwam, was de neef op bezoek geweest. Hij zou naar de ouders gaan om te vertellen over een bijeenkomst. Afhankelijk van hun reactie zou de jongen ze uitnodigen, als de neef er maar bij was. Ondertussen had hij verder nagedacht. Hij noemde zijn oma, twee vrienden van basketbal en zijn trainer. Ik heb hen bezocht en ze wilden allemaal meedenken. Het gesprek met de ouders was ook goed gegaan, want ik kreeg een telefoontje van de neef dat zij zouden komen. Bij de start van de bijeenkomst vertelde de basketbaltrainer een prachtig verhaal van het team, over samenwerking en hoe de jongen daar een rol in speelde. Hij eindigde met hun motto: ‘Together we’re the best!’.”

Stukjes informatie 
Daarna vertelde de begeleider van de instelling hoe het ging. De familie had nooit echt een gesprek gehad bij de instelling. Ze stelden veel vragen. De begeleider nam de tijd en vroeg de jongen steeds om aan te vullen. Het was mooi dat alle stukjes informatie bij elkaar kwamen. Voor de bijeenkomst hoorde ieder alleen een deeltje en vertelde zijn eigen deel aan één ander. Nu kwamen alle verhalen samen en was er ruimte om te luisteren. Toen alle vragen beantwoord waren, maakten ze met elkaar een plan. De jongen zou de weekenden naar zijn neef gaan en op zaterdagmiddag naar zijn ouders. Zijn oma zou hem daarbij begeleiden. Ook ging hij weer basketballen en naar een festival met vrienden. ‘Together’ stond heel groot onderaan de afspraken.

 

tekst: Hedda van Lieshout

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.