"Hij kende wel mensen in zijn straat, maar had al een tijd geen contact meer en dat vond hij lastig.” 

Uitkijken naar de kersttijd

In aanloop naar kerst krijgen we regelmatig vragen voor mensen die de kerstperiode niet zo fijn vinden, bijvoorbeeld omdat ze zich eenzaam voelen. Mijn collega vertelt over een meneer die een tijdje geleden via een wijkverpleegkundige bij ons kwam. Zij maakte zich zorgen omdat hij veel in bed lag en nauwelijks contacten had. Hij vond het goed dat een Eigen Kracht-coördinator langskwam. De coördinator: “Hij bleek een zoon te hebben, maar die woonde aan de andere kant van het land. Ik heb doorgevraagd op zijn familie en op zijn buurt. Hij kende wel mensen in zijn straat, maar had al een tijd geen contact meer en dat vond hij lastig.”

Fietsvereniging 
“Toen ik vroeg naar activiteiten van vroeger, zei hij: ‘Ik zat bij een fietsvereniging.’ Hij begon te vertellen over de mensen daar, ging rechtop zitten en zijn ogen werden vrolijker. Ik vroeg of ik de fietsvereniging eens mocht bellen en dat vond hij leuk. Ze bleken speciale activiteiten te hebben voor mensen met fysieke beperkingen. Ik maakte weer een afspraak met de man en vroeg of zijn zoon daarbij kon zijn. Dat lukte. Ik vertelde over de fietsvereniging en de zoon ging meteen aan de slag om vervoer te regelen. Dat lukte via de belbus. Twee weken erna kon de man starten.”

Voetbal kijken 
“Voor het fietsen moest hij nu iedere maandagochtend op tijd uit bed. Dit schema voor de maandag hielp hem om ook de andere dagen uit bed te komen. Op de fietsvereniging kwam hij een oude vriend tegen, met wie hij vroeger ging vissen. De vriend stelde voor om samen naar de visclub te gaan, hij kon de man wel halen en brengen. Zo kreeg hij weer een dagindeling en dat maakte dat hij actiever werd. Toen ik belde om te vragen of we nog verder moesten kijken naar zijn netwerk zei hij: ‘Het is goed zo, ik ga fietsen en vissen en mijn zoon komt iedere twee weken langs, dat is genoeg.’ Hij vertelde ook dat een groepje mannen van de visclub al bij hem thuis was geweest om voetbal te kijken. Tot slot zei hij: ‘Bedankt, ik kijk voor het eerst in jaren uit naar de kersttijd.’”

 

tekst: Hedda van Lieshout

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.