"Ze vond het moeilijk om haar verhaal te vertellen. Eerst wilde ze er weinig anderen bij, maar bij ons tweede gesprek was haar zus aanwezig."

Vader is vader

Enige tijd geleden geleden zijn ook onze Tsjechische collega’s begonnen met het delen van verhalen op vrijdag. Vorige week hebben ze een verhaal voor ons vertaald en toegestuurd, dat ik graag deel. Een Tsjechische Eigen Kracht-coördinator werd gebeld door een vrouw voor wie ze jaren eerder een Eigen Kracht-conferentie heeft georganiseerd. De vrouw was toen nog minderjarig en woonde met haar broertje in een kindertehuis. Ze hadden geen contact met hun vader of moeder en ook niet met andere familieleden. Eén van de medewerkers wilde toen onderzoeken of een Eigen Kracht-conferentie een mogelijkheid voor de kinderen was om weer in contact te komen met familie en misschien zelfs bij hen te gaan wonen.

Dakloos
“Er was helemaal geen contact met familie, maar het kindertehuis werkte goed mee om mensen te zoeken. De moeder wilde graag meedoen aan een bijeenkomst. Ze miste haar kinderen, maar was niet in staat om voor hen te zorgen. Ze vond het moeilijk om haar verhaal te vertellen. Eerst wilde ze er weinig anderen bij, maar bij ons tweede gesprek was haar zus aanwezig. Die vertelde dat zij ook wilde komen en dat er nog meer mensen waren. De moeder ging toen actief meedoen en zo ontstond een kring. De vader was helemaal uit beeld, hij was ziek en dakloos en leefde ergens aan de andere kant van Tsjechië. Via een organisatie kreeg ik contact met hem, maar hij kon niet komen. Ik heb hem toen zelf opgezocht.’

Film
“Samen met mij heeft hij een video gemaakt met een boodschap voor de kinderen. Die video is tijdens de conferentie vertoond. Het lukte helaas niet om een andere woonplek te vinden voor de kinderen, maar er ontstonden wel veel contacten met de brede familiekring en intensief contact met moeder. Wat ik mooi vond, was dat ze in deze moeilijke situatie weer met elkaar verbonden werden. Dat er niemand over hen oordeelde. Dat deed de kinderen heel goed. Ook mooi is wat er jaren later gebeurde, waar de dochter mij een paar weken geleden over belde. Ze vertelde dat ze nu samen met haar moeder woont. Haar vader is onlangs overleden. Ze zei: “Ik wil je nog een keer bedanken voor de film die je met mijn vader gemaakt hebt. Het is nu het enige dat we nog van hem hebben. Deze boodschap van onze vader was toen zo belangrijk voor ons. Want we hebben maar één vader. En vader is vader! Of in het Tsjechisch: Táta je táta.”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.