"De oudste doet veel activiteiten bij buurthuizen, maar dat stopt in de vakantie. Ook onze begeleidster thuis gaat met vakantie en een deel van de dagbesteding gaat dicht."

Vakantietijd

“Om ons heen maakte iedereen vakantieplannen. Ik probeerde me te bedenken hoe ik de zomerweken door kon komen,” vertelde een moeder die op advies van de fysiotherapeute van haar zoon belde over een Eigen Kracht-conferentie. “Ik ben alleenstaand en heb twee zonen, 13 en 10 jaar. De zoon van 10 heeft een lichamelijke en verstandelijke beperking, dat houdt me gebonden aan huis. We hebben weinig contact met familie. De oudste doet veel activiteiten bij buurthuizen, maar dat stopt in de vakantie. Ook onze begeleidster thuis gaat met vakantie en een deel van de dagbesteding gaat dicht. Daardoor is de vakantie extra druk en ik weet niet of ik het aankan. Ik vind het zo naar voor de kinderen.”

De druppel
“Er was eigenlijk al een tijd een plan nodig, maar nu werd het nijpend. De betrokken hulpverleners gingen op vakantie en mede daardoor was iets anders nodig. Toen hoorden we van Eigen Kracht,” zegt de thuishulp van het gezin. Twee weken voor de vakantie belde moeder en een Eigen Kracht-coördinator ging meteen aan de slag. Het bleek eigenlijk te gaan om structurele ondersteuning, maar de vakantietijd was de druppel. “We hebben familie en buren uitgenodigd en zijn begonnen met een plan voor de vakantie,” vertelt de moeder. “Mijn oudste zoon kon drie weken mee op de zeilboot met mijn zwager, schoonzus en neef. Mijn buren hebben een tweede huisje waar ze ons een weekje uitnodigden, samen met mijn moeder. Mijn zus komt een dag per week langs om te helpen. Een buurman neemt de jongste een ochtend per week mee.”

Zeilboot
“We wilden ook nadenken over een plan na de vakantie, maar daar kwamen we niet aan toe en het werd me ook allemaal wat veel. Daarom hebben we een nieuwe datum geprikt, twee weken voor het einde van de vakantie, om weer bij elkaar te komen en verder te denken. Dan kunnen onze hulpverleners ook komen. We gebruiken de vakantie om alvast na te denken. Mijn familie en buren zijn er gewoon deze vakantie en ondersteunen ons. Door de conferentie heb ik durven zeggen dat ik ze nodig heb. Mijn vakantie is goed begonnen. Gisteren kreeg ik een appje van mijn zoon met een hele vrolijke foto vanaf de zeilboot.”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.