“Ik denk niet dat er veel mensen zijn die nog iets kunnen of willen doen, er is veel gebeurd en mensen zijn misschien niet meer zo bereid.”

Van dakloos naar verbinding

“Ik heb grote zorgen over mijn zoon,” vertelde een moeder. “Hij is 35 jaar, heeft last van psychoses, is dakloos, heeft geen contact met zijn zoontje, heeft schulden en ik weet niet waar hij is. Ik wil hem helpen, maar ik weet echt niet hoe.” Na uitleg over wat wij zouden kunnen doen, sprak de moeder haar twijfel uit over het netwerk: “Ik denk niet dat er veel mensen zijn die nog iets kunnen of willen doen, er is veel gebeurd en mensen zijn misschien niet meer zo bereid.” Ze wilde het wel proberen: “Ik weet het anders ook niet.”

Eerste stappen 
Een Eigen Kracht-coördinator ging aan de slag en begon bij deze moeder. De zoon bleek een broer te hebben. Die wist waar de man was en noemde drie neven met wie vroeger veel contact was. Door het contact met de coördinator, ontstond er al verbinding in het netwerk. Tien dagen later kwam een kring van negen mensen, ook de man zelf, bij elkaar in een buurtcentrum. De moeder was ontroerd dat deze mensen er waren, de man vond het heel spannend. Zijn ex wilde geen contact en zei dat eerst andere dingen nodig waren voordat ze konden nadenken over een omgangsregeling. Deze bijeenkomst ging daarom vooral over de eerste stappen om zijn leven weer op orde te krijgen.

Zelf doen 
In het eerste deel van de bijeenkomst kwamen medewerkers van verschillende organisaties om te vertellen over mogelijke opvang en hulp. Daar waren voorwaarden aan verbonden, waar de kring een plan voor moest maken. De kring zorgde voor de betaling van een aantal zaken, de vrouw van een neef zou meegaan om zijn inschrijving bij gemeente en id-kaart weer in orde te maken, een andere neef had tijdelijk werk voor hem en zijn broer zorgde voor aanmelding bij een hulpverlener. De mensen zeiden: “We willen dat het goed met je gaat en zullen er voor je zijn, maar jij moet het uiteindelijk doen.” Dat vond hij moeilijk, maar zijn moeder zei: “Dit zijn de eerste stappen en ik ben blij dat we steun hebben bij deze stappen. Ik voel voor het eerst weer vertrouwen.” De man nam toen zelf het woord en zei: “Dat vertrouwen voel ik ook en het idee dat ik uiteindelijk kan toewerken naar contact met mijn zoon, helpt erg. Bedankt allemaal.”

 

tekst: Hedda van Lieshout

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.