"Doordat ze zoveel overnamen, was ik heel onstabiel geworden. Toen raakte ik bijna de kinderen kwijt. Dat was echt vreselijk."

Van gedwongen naar vrijwillige hulp

“Ik had heel veel professionele hulpverleners, maar ik merkte dat niemand naar mij luisterde als moeder. Toen heb ik gezegd dat ik wilde dat mijn netwerk betrokken werd,” vertelt een moeder van twee kinderen (6 en 7 jaar) over haar Eigen Kracht-conferentie. “De professionals keken eigenlijk alleen nog maar naar mijn problemen en ik wist niet eens meer wat er precies aan de hand was. Dat was ook niet goed onderzocht. Doordat ze zoveel overnamen, was ik heel onstabiel geworden. Toen raakte ik bijna de kinderen kwijt. Dat was echt vreselijk. Ik stond met mijn rug tegen de muur. Ik heb een goed netwerk, maar dat werd niet gezien.”

Op papier
“De gezinsvoogd stond er niet voor open en uiteindelijk is er na zeven jaar een andere gekomen. Die keek naar de kinderen en had ook oog voor de mensen om mij heen. We startten een Eigen Kracht-conferentie en de Eigen Kracht-coördinator heeft alle mensen bij elkaar gebracht. Stap voor stap kreeg ik alles weer meer in eigen hand. Op de bijeenkomst waren mijn familie en vrienden er om samen een plan te maken. Die steun was er altijd al, maar nu stond het ook op papier. Daardoor werd het duidelijk dat er heel veel kracht aanwezig is. De voorwaarden voor het plan vanuit de gezinsvoogd waren dat er netwerk was en dat er genoeg zicht was op de kinderen. Het werd dankzij het plan heel duidelijk dat dit geregeld was.”

Oerkracht
“Door de bijeenkomst en het plan hebben de professionals gezien dat ik kracht én een netwerk heb. De gezinsvoogd constateert dat het goed gaat. Het plan loopt nog prima. Ik heb meer rust gekregen en zit steeds beter in mijn vel. De ondertoezichtstelling wordt niet verlengd. We kunnen over naar hulp op vrijwillige basis. Dat is zo fijn en ook belangrijk. Ik ben blij dat de oerkracht in mij loskwam om te laten zien dat ik veel meer kon doen met mijn eigen netwerk. Ik moest opboksen tegen professionals die mijn kracht niet zagen. Gelukkig vond ik een professional die ervoor open stond. De Eigen Kracht-coördinator heeft veel ogen open laten gaan door mijn familie en vrienden erbij te vragen. Dat is belangrijk: laten zien dat er in een gezin kracht en steun is.

tekst: Hedda van Lieshout

 

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.