Verlichting bij hoge studiedruk
Over toename van psychische problemen bij studenten wordt veel gepubliceerd. De Volkskrant kopte 13 augustus jl. nog ‘Studenten bezwijken onder prestatiedruk: de psychologen zijn niet aan te slepen.’ Als oorzaken worden toegenomen druk, zorg om schulden op te bouwen na het afschaffen van de basisbeurs en sociale media genoemd. Dit alles leidt tot vermoeidheidsklachten, concentratieproblemen, angstaanvallen en soms tot verslavingen. Deze week sprak ik een tante die ernstige zorgen had gehad over haar nichtje, een tweedejaars studente economie. “Ze had doorlopend hoofdpijn, was altijd moe, had depressieve gevoelens en ging steeds meer drinken.”
Wachtlijst
“De huisarts verwees haar naar de psycholoog. Daar was een wachtlijst van twee maanden. Ondertussen waren wij zelf ook in actie gekomen,” vertelt de tante. “Toen mijn zus op een verjaardag haar zorgen over haar dochter deelde, bleek dat anderen die zorgen ook hadden en graag iets wilden doen. Zo kwam het idee om bij elkaar te komen. Natuurlijk hebben we dat eerst aan mijn nichtje gevraagd. Ze vond het niets, ze dacht dat wij zouden vinden dat ze zich aanstelde. Toen ze hoorde dat mijn zwager hetzelfde had meegemaakt, dat wij zorgen hadden en het niet gek vonden, liet ze ons meer toe.”
Rust
“We zijn bij elkaar gekomen met acht mensen, om mee te denken. Familie en vrienden. Het was niet zo dat wij meteen dingen over konden nemen om de druk weg te nemen. Ook het beeld over de benodigde prestaties in de samenleving konden wij niet veranderen. Toch hielp het enorm om erover te praten met een kring van verschillende mensen. Een aantal had tijdens het studeren hetzelfde ervaren. Die herkenning hielp. Iemand die inmiddels verder was, kon goede tips geven. Anderen konden goed relativeren en hielpen om een en ander realistisch op een rij te zetten. Zij waren heel eerlijk en ook confronterend. Anderen waren vooral zorgend. De combinatie was mooi. Mijn broer kon vanuit zijn functie in het bedrijfsleven meedenken over mogelijkheden en dat gaf haar rust. We zijn nu vier maanden verder en het gaat al beter. Ze praat nu ook met een psycholoog, maar weet daarnaast dat er mensen voor haar zijn en blijven.”
tekst: Hedda van Lieshout
Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.