"Ik ga nu net beginnen met een behandeling, dit is niet het goede moment, alles tegelijk."

Verschillende rollen

Een hulpverlener van een sociaal team belde met de vraag om een planbijeenkomst te begeleiden. Zij hielp een vrouw van 29 jaar met psychische problemen en een alcoholverslaving. Ze vertelt: “Er was een plan nodig, daarom had ik haar voorgesteld om een bijeenkomst te organiseren met mensen die voor haar belangrijk zijn. Ik werkte al systeemgericht en nadat ik een training bij jullie had gevolgd, ben ik bevestigd in mijn idee van het belang van netwerk en heb ik nog meer geleerd hoe ik verbindingen kan leggen. Zo heb ik haar geholpen om familie, vrienden en buren te vragen om mee te denken. Ik heb mensen gebeld en die mensen noemden ook andere mensen. Zo raakten meer mensen betrokken.”

Weerstand
“In eerste instantie had de vrouw veel weerstand. Ze zei: ‘Ik ga nu net beginnen met een behandeling, dit is niet het goede moment, alles tegelijk.’ Ik had in de training geleerd om door te vragen: ‘Wat zou je nodig hebben om het toch te proberen, ook met de behandeling?’ Dat bleek voldoende. We bedachten dat de kring juist kon steunen bij de behandeling. Toen ben ik verbinding gaan maken. De familie had veel meegemaakt en niet iedereen wilde komen. Na een tijdje hadden we een kring bij elkaar: moeder, twee zussen, een buurvrouw en twee goede vrienden. Een zus vroeg mij of ik uitleg zou kunnen geven over psychische problemen. Ze hadden dit nodig om mee te kunnen denken.”

Psycho-educatie 
“Het geven van die psycho-educatie ging niet samen met een rol als procesbegeleider van de bijeenkomst. Ik wilde er zijn voor de vrouw en haar familie en vrienden. Voor de begeleiding was een onafhankelijk persoon nodig.” En dus belde ze ons, om alleen dat deel te doen. De voorbereiding was immers al gedaan. De Eigen Kracht-coördinator heeft kennisgemaakt met de deelnemers en kon toen de bijeenkomst faciliteren. De hulpverlener: “Ik kon de procesbegeleiding loslaten en erbij zijn in mijn rol als hulpverlener. Dat was heel fijn. De psycho-educatie heeft hen echt geholpen. Hierdoor konden ze samen verder denken en dat is wat ik wil. Mijn rol als hulpverlener is tijdelijk, ik wil mensen niet afhankelijk van mij maken. Nu heb ik steun en goede informatie kunnen geven en hebben zij een passend en helpend plan kunnen maken.”

 

tekst: Hedda van Lieshout

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.