“Je weet dan toch niet precies wat ze gaan doen. Mijn man begreep het ook niet goed en we vertrouwden het niet, je hoort veel nare verhalen."

Vertrouwen door taal

Een gezinscoach belde ons over een moeder van twee kinderen, die zwanger was van een tweeling. De moeder had aangegeven dat ze het zwaar had en het op dit moment eigenlijk allemaal niet aankon. Dat kwam vooral omdat haar man ernstig ziek was geworden en haar moeder net overleden was. De gezinscoach was bij haar geweest en ze had ook gesproken over de mogelijkheid van een Eigen Kracht-conferentie. De moeder vond het goed dat een Eigen Kracht-coördinator haar zou bellen. Ondertussen zou de gezinscoach vast een aantal dingen in gang zetten, zodat er meteen steun kwam. Maar daarna kreeg ze geen contact meer met de moeder.

Voicemailbericht
Mijn collega: “De moeder reageerde niet meer op telefoontjes. Ze maakte zich zorgen. Omdat ze het met de moeder over een Eigen Kracht-conferentie had gehad, vroeg ze of een Eigen Kracht-coördinator misschien kon bellen. De moeder had een Turkse achtergrond en ik heb een coördinator die de Turkse taal en cultuur kent gevraagd om contact te leggen. Een uur later belde de Eigen Kracht-coördinator terug: “Ik heb haar gesproken. Eerst kreeg ik de voicemail. Ik heb daarop ingesproken dat ik Eigen Kracht-coördinator ben, geen hulpverlener en ik heb verteld wat we kunnen doen. Dat heb ik eerst in het Nederlands gedaan en daarna in het Turks.”

Bang na bezoek
Binnen drie minuten belde de moeder terug. De Eigen Kracht-coordinator vertelde haar dat de gezinscoach haar ook probeerde te bereiken. De vrouw antwoordde dat ze inderdaad zelf contact had gezocht met hulpverlening, maar dat ze na het bezoek bang werd: “Je weet toch niet precies wat ze gaan doen. Mijn man begreep het ook niet goed en we vertrouwden het niet, je hoort veel nare verhalen. Toen hoorde ik jouw bericht, in onze taal en daardoor voelde ik meer vertrouwen. Je vertelde dat wij zelf een plan mogen maken, maar dat we wel hulp kunnen krijgen. Daarom belde ik terug.” We mochten van haar de gezinscoach laten weten dat er contact was en dat er een Eigen Kracht-conferentie georganiseerd zou worden. De gezinscoach vroeg hoe het haar gelukt was. De coördinator antwoordde: “De taal gaf vertrouwen en daardoor kon ik uitleggen dat wij verbindingen leggen met het netwerk, professionals betrekken en dat zij met elkaar de kans krijgen om een plan te maken.”

 

tekst: Hedda van Lieshout

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.