“De kinderen doen het goed op school, ze hebben vriendjes, ze voelen zich prettig. Belangrijk om dat vast te houden, maar het moet wel veilig zijn.”

Vertrouwen geven maakt verschil

“Een prachtig voorbeeld van vertrouwen geven,” zei mijn collega toen ze vertelde over een Eigen Kracht-conferentie voor vier kinderen. Ze had het over het vertrouwen dat de voogd van de jeugdbeschermingsinstantie gaf aan een familie. In een situatie die niet eenvoudig was en waar de zorgen groot waren.

Opgepakt
Een alleenstaande moeder woonde in een dorp in Noord-Holland, met haar vier kinderen. De vader was na de geboorte van het laatste kind vertrokken en er was geen contact meer. Het leek prima te gaan, tot het moment dat de moeder tijdens een korte reis werd opgepakt en vast kwam te zitten in een Spaanse cel. Voor lange tijd. De overheid nam zijn verantwoordelijkheid en de rechter stelde een tijdelijke voogd aan vanuit de jeugdbescherming. Er was een plan nodig.

Zo min mogelijk verandering
De voogd zag dat er betrokken familie was: twee nichten van de kinderen waren na de arrestatie van de moeder meteen in huis gekomen. Andere familie hield een oogje in het zeil. De voogd zei om die reden: “Hier moet een Eigen Kracht-conferentie komen.” De vraag voor de conferentie was: “Hoe kunnen we zorgen voor veiligheid, waarbij zo min mogelijk verandert voor de kinderen?”. “De kinderen doen het goed op school, ze hebben vriendjes in de buurt, ze voelen zich hier prettig. Het is heel belangrijk om dat vast te houden, maar het moet wel veilig en stabiel zijn,” aldus de voogd.

Eigen huis
Er kwam een conferentie en er kwam een plan. De kinderen konden in hun eigen huis blijven wonen. De twee nichten (20 en 21 jaar) kwamen bij hen wonen. Er werden afspraken gemaakt hoe de kinderen contact zouden houden met hun moeder. Ooms en tantes zorgden voor ondersteuning van de nichtjes en de kinderen. Bijvoorbeeld door in de weekenden voor de kinderen te zorgen, waardoor de nichten tijd voor zichzelf hadden. Een buurman bood aan twee keer per week te koken en mee te eten. Een tante werd voogd. De rechter heeft haar na de conferentie benoemd. Deze tante werd ook contactpersoon voor school van de kinderen. De tijdelijke voogd van de jeugdbescherming: “Dit is zoals het moet. Ik kan eruit. En met een goed gevoel!”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.