"Het is duidelijk dat hij niet terug kan naar zijn moeder en ook niet bij zijn oom en tante kan blijven."

Vervolgbijeenkomst voor een vaste woonplek

Ongeveer een jaar geleden was er een spoedbijeenkomst voor een jongen in een gesloten instelling. Het ging heel slecht met hem en er was een tijdelijke plek nodig. Zijn moeder wilde hem graag thuis hebben, maar de hulpverleners vonden dat geen goed idee. Er waren familieleden en vrienden bereid om mee te denken en zij hebben met elkaar een plan gemaakt. Ook deze kring vond het op dat moment niet goed dat hij naar huis ging, maar ze vonden het wel heel belangrijk dat hij bij familie kon blijven en regelmatig contact kon hebben met zijn moeder. Hij is naar een oom en tante gegaan, die zorgden voor de verbinding met zijn moeder en andere familie.

Andere samenstelling 
Nu werden we opnieuw gebeld door de jeugdbeschermer. Hij zei: “Er is veel gebeurd in de tussentijd. Aan de ene kant gaat het niet goed, want het is duidelijk dat hij niet terug kan naar zijn moeder en ook niet bij zijn oom en tante kan blijven. Aan de andere kant gaat het nu zo goed, dat hij niet terug hoeft naar de instelling. Hij heeft een definitieve plek nodig en dus een nieuw plan.” Dezelfde Eigen Kracht-coördinator is aan de slag gegaan. Hoewel de kring voor een groot deel bekend was, heeft ze iedereen weer gebeld om te kijken wat ze nu nodig hadden om een plan te kunnen maken en of er andere mensen konden meedenken. Ze vertelt: “Het was bijzonder om te zien dat de samenstelling van de kring deels anders was.”

Passend
Het lukte snel om een groep bij elkaar te brengen om een plan te maken. De coördinator: “De jongen gaat bij een neef en diens vrouw wonen en daarnaast om het weekend naar een vriend. Als hij even wil relaxen, kan hij tussendoor ook naar deze vriend. In het plan zijn afspraken gemaakt over het versterken van de band tussen de jongen en zijn moeder. De vrouw van de neef gaat hierin ondersteunen. Omdat hij nu weer in zijn oude woonplaats gaat wonen, wil hij graag weer op voetbal. Zijn neef gaat dit regelen en hij kan met zijn vriend mee naar de training. Het was heel mooi hoe ze met elkaar stap voor stap keken wat passend is voor hem én voor zijn netwerk.”

 

tekst: Hedda van Lieshout

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.