“Het ene gezin had veel dieren, waaronder kippen en vogels. Het andere gezin hield erg van hun netjes onderhouden tuin. Door een incident met één van de dieren was er ruzie gekomen."

Vijf jaar na de buurtruzie

Een collega gaat verhuizen. Ze kreeg bezoek van iemand van de woningbouw en raakte in gesprek over de buurt. De man vertelt daarbij dat het al een tijdlang erg goed gaat in de buurt en er weinig overlast is. De collega vertelt over alle problemen van jaren geleden en zegt dat een jaar of vijf geleden een buurtconferentie is geweest rond een kwestie in een van de straten. “Dat weet ik,” zegt de man, “daar was ik bij. Ik was het eerlijk gezegd vergeten, maar nu herinner ik het me.” In die tijd was er van alles aan de hand in die straat, dat was begonnen bij een ruzie tussen twee buren. Mijn collega woonde er toen nog niet en was als Eigen Kracht-coördinator betrokken.

Vechtpartij
Mijn collega: “Het ene gezin had veel dieren, waaronder kippen en vogels. Het andere gezin hield erg van hun netjes onderhouden tuin. Door een incident met één van de dieren was er ruzie gekomen. Er was zelfs gevochten, waarbij meerdere buren betrokken waren geraakt. Daardoor was de sfeer in het kleine straatje onprettig geworden. Regelmatig sloeg de vlam in de pan en moest de politie optreden. Toen er gestart werd met de voorbereiding voor een Eigen Kracht-conferentie voor de buurt wilde niemand meedoen. Uiteindelijk zei een buurman: “Als nummer 5 komt, kom ik ook.” De buren van nummer 5 wilden wel komen, als de mensen van 9 ook kwamen en zo ging het bij veel huizen. Uiteindelijk kwam iedereen.”

Rust
“Tijdens de bijeenkomst deed iedereen zijn verhaal,” vertelt mijn collega. “Dat ging goed, maar toen ze toe waren aan de volgende stap, werd iemand toch weer boos. Een andere buurman zei toen: “Ik ben hier gekomen op mijn vrije avond omdat ik weer prettig wil wonen. Als we het daar niet over hebben, ga ik weg.” Dat gaf een doorbraak. De man van de dieren legde uit dat hij door een ernstige beperking niet meer kon werken en hoe belangrijk de dieren waren in zijn leven. Langzaamaan ontstond begrip en kon er gesproken worden over allerlei kwesties in de straat. Ze maakten een plan met elkaar. Omdat ze bang waren dat het weer mis zou gaan, benoemden ze een overbuurman tot tussenpersoon voor de twee gezinnen.” In het gesprek tussen mijn collega en de medewerker van de woningbouw vertelde de medewerker dat deze afspraak tot op de dag van vandaag nog in werking is: “De bijeenkomst heeft rust gebracht en die rust is er na vijf jaar nog altijd.”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.