"Het gebeurt wel vaker dat het niet lukt om contact te krijgen. Dan app ik om te vragen wanneer ik kan bellen, ik spreek iets in en stuur een e-mail. Maar hier werkte niets."

Voor een dichte deur

“Ik had een afspraak, maar stond voor een dichte deur. Ik belde, maar niemand nam op,” vertelt een Eigen Kracht-coördinator. Een wijkteammedewerker had een Eigen Kracht-conferentie voorgesteld aan een moeder van drie kleine kinderen. Er was een plan nodig omdat de moeder soms onverwacht werd opgenomen in een psychiatrische kliniek. De kinderen gingen dan meestal naar buren. De Eigen Kracht-coördinator was langs geweest en had verteld wat zij kon betekenen. De moeder wilde het wel proberen en vertelde dat ze haar vader erbij wilde. Ze hadden samen haar vader gebeld om te vragen of hij zou willen meedenken. Dat wilde hij.

Niets werkte
De Eigen Kracht-coördinator: “Een week erna had ik weer een afspraak met de vrouw om verder te praten. Maar toen was er niemand thuis. Dezelfde avond en de dagen erna probeerde ik bellen, maar ze nam niet op. Het gebeurt wel vaker dat het niet lukt om contact te krijgen. Dan app ik om te vragen wanneer ik kan bellen, ik spreek iets in en stuur een e-mail. Maar hier werkte niets. Soms kan de betrokken hulpverlener dan helpen, maar ook dat lukte niet. Toen heb ik haar vader gebeld om te overleggen. Hij was blij dat ik belde en zou bij zijn dochter langs gaan om te vragen wat ze wilde.”

Twijfels bij iedereen
“Die avond belde hij me vanaf zijn dochter. Hij zei dat ze het echt wel wilde proberen, maar het heel spannend vond. Ze twijfelde of ze haar problemen wel met anderen wilde delen. Ik vroeg of ik met hen samen een afspraak kon maken. Ik zei: ‘Dan kunnen jullie samen nadenken. Twee horen en weten meer dan één.’ De volgende keer dat ik aanbelde, deed de vader open. De vrouw had nu twijfels bij iedereen die ze eerder had genoemd. Over haar zus zei ze bijvoorbeeld: ‘Die wil me niet meer helpen’ en over haar vriendin: ‘Zij weet niet wat er aan de hand is’. Haar vader antwoordde dat haar zus veel zorgen had en zeker wilde komen, maar wachtte op haar vraag. En dat veel mensen echt wel een vermoeden hebben wat er speelt. Dat zorgde voor een doorbraak: ik mocht de mensen bellen. En ze wilden allemaal komen en maakten een plan. De kring had de deur geopend.”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.