“Dat is ook wat voor jou, daar kun je baat bij hebben, dat mensen met je meedenken.”

Voorkomen van problemen

“Het was bijzonder om dit proces te begeleiden,” vertelt een Eigen Kracht-coördinator. “Meestal komen we in situaties waar veel aan de hand is, maar hier waren nog geen problemen. Iedereen voelde wel dat er problemen konden komen als er niets gebeurde.” Een vrouw belde ons omdat ze zorgen had over een goede vriendin. Zij had zelf voor haar nichtje een Eigen Kracht-conferentie meegemaakt en had tegen haar vriendin gezegd: “Dat is ook wat voor jou, daar kun je baat bij hebben, dat mensen met je meedenken.” Haar vriendin had een hoop meegemaakt. Ze was twee jaar ervoor gescheiden, haar ouders waren afgelopen jaar overleden en ze was haar baan kwijtgeraakt. De Eigen kracht-coördinator: “Ze redde het wel, maar haar vriendin was bang dat het mis zou gaan.”

Structuur
“Er bleek al snel een grote kring te zijn: familie, vrienden van nu en vrienden uit haar jeugd. Iedereen wilde meteen komen. Dat was bijzonder om te merken, ook voor de vrouw. De vraag was ‘Wat is er nodig om te zorgen dat ik goed in mijn vel zit?’ Op een zaterdagmiddag kwamen de vrienden en familie bij elkaar. In het eerste deel zeiden verschillende mensen: ‘Het is belangrijk dat je structuur in je leven brengt, dat je weer iets gaat doen.’ De bijeenkomst ging over haar woonplek, het zoeken van werk en vrijetijdsbesteding. Ze maakten heel concrete, praktische afspraken over structuur. Ze kreeg veel steun van vrienden bij het vinden van een passende baan en ook bij het doen van allerlei activiteiten in de dag, bijvoorbeeld elke ochtend baantjes zwemmen.”

Hulp vragen 
“De vrienden zeiden aan het eind van de bijeenkomst dat ze het heel mooi vonden dat ze zich zo kwetsbaar op had durven stellen en dat ze eindelijk hulp durfde te vragen. Dat was het moeilijkste voor haar. Ook waren ze trots dat ze echt aan de slag zou gaan. De vrouw zei dat ze snapte dat als het met haar niet goed ging, de mensen om haar heen daar ook last van hadden. Dat had gemaakt dat ze was gaan nadenken. Ik belde na een aantal weken om te horen hoe het ging en het plan werd al volop uitgevoerd. Ze was blij dat haar vriendin dit initiatief had genomen.”

 

tekst: Hedda van Lieshout

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.