"Het is een nieuwe kans. Toen ik hoorde dat hij in gesprek wilde met ons allemaal, wilde ik hem die kans geven."

Vraag uit de gevangenis

‘Community Well-being and Resilience’ heet de conferentie die het International Institute for Restorative Practices (IIRP) deze week organiseert in Kortrijk, met Ligand en Oranjehuis. IIRP is een Amerikaanse organisatie die wereldwijd werkt op het gebied van herstel en herstelrecht en internationale congressen organiseert. De Eigen Kracht Centrale gaf een workshop en we bezochten zelf interessante workshops. Ik geniet van de contacten tussendoor en de vele verhalen over herstel die we delen. Een verhaal van een collega van een van onze buurlanden deel ik graag. “De vraag kwam vanuit een gevangenis,” vertelt deze collega. “Van een man die contact wilde met zijn familie. Hij had hen niet gesproken sinds de veroordeling en wilde in contact komen en blijven, tijdens en na de detentie.”

Dynamiek
“Onze contactpersoon bij de gevangenis zorgde dat een onafhankelijke coördinator de man kon bezoeken. Hij vertelde open over wat er gebeurd was en wat hij had gedaan. Hij zat onder andere vast voor ernstige mishandeling van een oom, met wie hij het daarvoor altijd goed kon vinden. De coördinator bezocht vervolgens zijn ouders. Zij waren enorm geraakt door het feit dat hun zoon dit wilde doen. Ook de rest van de familie was blij dat er iets gebeurde. Sommigen gaven aan dat ze hem misten. Anderen waren bang als hij vrij zou komen. De coördinator moest steeds terug naar de man als hij iemand had bezocht. Door de procedures duurde dat lang en verloor de man moed. De contactpersoon bij de gevangenis werkte hierin geweldig mee door afspraken snel mogelijk te maken.”

Brief
“Ook werkte de gevangenis mee door de man verlof te bieden voor de conferentie. Hij vond het spannend. Hij had veel verdriet over het leed dat hij zijn oom en de rest van de familie had aangedaan. Omdat hij bang was dat hij niets zou durven zeggen had hij alles opgeschreven in een brief die hij voorlas op de Eigen Kracht-bijeenkomst. De middag begon bijzonder, omdat zijn oom hem ophaalde bij de gevangenis. In de eerste ronde zei de oom: ‘Het is een nieuwe kans. Toen ik hoorde dat hij in gesprek wilde met ons allemaal, wilde ik hem die kans geven.’ De anderen sloten hierbij aan en daardoor lukte het een plan te maken met afspraken over contact houden en ook over wat te doen als hij vrijkomt.”

tekst: Hedda van Lieshout

 

Regelmatig een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Abonneer u op onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.