"We gaan een bijeenkomst voor hem houden,’ zei hij. ‘Dat regelen we zelf, in de moskee, met alle vrienden."

Vrienden bij de moskee

Via een verpleeghuis waren we gevraagd om een Eigen Kracht-conferentie te organiseren voor een licht-dementerende, oudere man die bij hen woonde. Hij kreeg weinig bezoek en kon er zelf niet meer goed op uit. Een Eigen Kracht-coördinator ging bij hem langs. In het eerste gesprek vertelde hij dat hij weinig contact had met zijn familie. Zijn broers en zussen woonden in Marokko, waar hij ook vandaan kwam. Zijn vrouw was overleden en hij had één zoon, die een drukke baan had en niet vaak kwam. De Eigen Kracht-coördinator: “Ik vroeg hem wat en wie er belangrijk zijn in zijn leven. Zijn ogen gingen stralen en hij zei: ‘mijn vrienden bij de moskee’ en hij noemde namen.”

Tips voorbereiding
“Hij wist geen adressen of telefoonnummers, want hij ontmoette ze vroeger altijd daar. Dus ik ben naar de moskee gegaan en de mannen daar waren blij dat hij aan hen dacht. Ze zeiden meteen dat ze meer voor hem wilden doen en een van hen vroeg of hij langs mocht gaan. Ik heb ze met elkaar in contact gebracht. Nadat de man was langs geweest, belde hij mij: ‘We gaan een bijeenkomst voor hem houden,’ zei hij. ‘Dat regelen we zelf, in de moskee, met alle vrienden.’ Ze zijn toen zelf aan de slag gegaan, maar ik werd wel elke dag gebeld met vragen over hoe ze dingen moesten aanpakken. Ook wilden ze graag informatie van de gemeente, over het aanvragen van een scootmobiel en over cursussen. Hij wil graag Nederlandse les en daarvoor wilden ze ook wat mogelijkheden weten.”

Trots
“Zo heb ik in de voorbereiding gezorgd voor informatie en iemand vanuit de gemeente die bij de bijeenkomst iets kon vertellen. Zij hebben zelf de mensen uitgenodigd en alles voorbereid. Het was in de moskee. Mijn tips en hulp in de voorbereiding waren voldoende, ik hoefde er niet bij te zijn. Na afloop belden ze me: ‘We hebben een mooi plan gemaakt en een aanvraag gedaan voor een scootmobiel, zodat hij zelf naar de moskee kan komen. Voorlopig halen we hem op. We zorgen dat hij vaak bezoek krijgt.’ Daarnaast start hij met Nederlandse les. Ze hebben contact gezocht met de zoon en zorgen voor een computer zodat hij online contact kan hebben met zijn familie in Marokko. Ze waren heel trots en blij en ik was dat ook.”

 

tekst: Hedda van Lieshout

Wekelijks een inspirerend voorbeeld van Eigen Kracht in uw mailbox? Lees dan onze nieuwsbrief, hieronder kunt u zich aanmelden.